Как безопасно да премахнете протектор от дисплея на смартфона си?

Как безопасно да премахнете протектор от дисплея на смартфона си?

Снимка: Unsplash

2225 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Протекторите са жизненоважни за защитата на дисплея от драскотини или счупвания. В началото те са били изработвани от каучук, а в наши дни обикновено се правят от закалено стъкло. Въпреки здравината им, ако те се счупят или просто им е дошло времето за подмяна, ето няколко трика от MUO как да бъдат безопасно премахнати.

По-старите пластмасови протектори за екран се премахват лесно, докато тези от закалено стъкло изискват малко допълнителни грижи, особено ако вече са напукани.

За да започнете отстраняването, ще трябва да си набавите следните „инструменти”

  •         Гумени ръкавици – за да не се порежете
  •         Тънка пластика (перо от китара, кредитна карта)
  •         Сешоар
  •         Тиксо

Първо трябва да омекотите лепилото на екрана и за това ви е нужен сешоарът. На ниска температура нагрейте дисплея на телефона или таблета си за около 15 секунди. Важно е да не фокусирате топлинната струя върху една област, защото това може да доведе до повреда в устройството.

Ако нямате сешоар под ръка, може да използвате и друг източник на топлина. Важно е да бъде работи на същия принцип.

След като лепилото е омекнало, вземете картата или перото и ги прокарайте през единия край на екрана. След като сте го отделили, с леки движения настрани раздвижете картата, за да се отделят и другите страни.

Ако това не помогне, тогава откъснете няколко парчета тиксо и обърнете лепкавата страна навън, като навивате лентата около пръстите си. След това притиснете обвитите с тиксо пръсти към ъгъла на протектора и го издърпайте.

Ако не разполагате с тези инструменти, в краен случай може да отлепите крайчетата на протектора и с нокът. Чрез този метод трябва да бъдете изключително внимателни – особено със стъклените, за да не се порежете.

Избирайки ъгъла, който най-малко се съпротивлява, размахайте нокътя си. След като протекторът на екрана започне да се отделя от дисплея, плъзнете нокътя си по ръба. Докато въздухът се втурва под протектора на екрана, го повдигнете бавно, внимателно и с еднаква сила по дължината му.

След като защитата на екрана е премахната, добре е да почистите дисплея. Има специални кърпи, които ще са идеални за случая. Ако нямате в наличност, може да използвате и такава без власинки с няколко капки топла вода върху нея.

Премахването на протектор не е трудно, но може да отнеме много време, ако нещата не се получат съвсем както трябва - тайната е в „слабия огън”, който размеква лепилото.

Подкрепи Economic.bg