Пазарите скочиха след новината за ваксината на Pfizer

Dow Jones добави близо 1500 пункта, силен ръст отчете и широкият индекс S&P 500

Пазарите скочиха след новината за ваксината на Pfizer
600 ~ 2 мин. четене

Фючърсите на американските индекси отскочиха високо, след като излезе новината за пробива на Pfizer при ваксината срещу COVID-19. Dow Jones добави 1470 пункта (5.2%) преди официалния старт на търговията, силно нарастване отчете и широкият S&P 500 (3.7%). Според фармацевтичната компания лекарството е ефективно на 90%, което даде допълнителен тласък на пазарите след обявената в неделя победа на Джо Байдън.

Акциите на Pfizer скочиха с повече от 12%, а пазарната стойност на BioNTech, който работи върху ваксината заедно с Pfizer, скочиха с повече от 14% по време на ранната сесия.

Байдън, заедно с новоизбрания вицепрезидент Камала Харис, се очаква да одобрят по-голям фискален стимул за икономиката след встъпването си на власт през януари. Сред обещанията са повече държава в здравеопазването, инвестиции в устойчивост и по-премерен подход към външната политика и търговията, наред с други ключови въпроси. В победната си реч Байдън обеща да работи за постигането на тези цели с оглед на обединяването на дълбоко разделената нация, призовавайки за прекратяване на „тази мрачна ера на демонизация в Америка“ и подчертавайки, че „ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим“.

Досега търговците залагаха, че част от предполагаемия „пазарно негативен“ потенциал на президентството на Байдън, като например повишаване на корпоративните данъци, ще бъдат смекчени от Сената, който остава под контрола на републиканците. Все още обаче две места в горната камара зависят от окончателните резултати в Джорджия и няма да бъдат решени до януари, въпреки че досега пазарите за прогнози дават на демократите сравнително малки шансове да спечелят и двата мандата, необходими на партията да има мнозинство в камарата.

„Разделеното управление би ограничило способността на администрацията на Байдън да изпълнява планове за мащабно фискално стимулиране и законодателство, свързано с публичните инвестиции, данъчното облагане, здравеопазването и климата“, казват анализатори от Инвестиционния институт BlackRock.

В Европа ситуацията не е много по-различна. Германският DAX достигна ръст от 5.2%, британският FTSE 100 – 4.8%, а френският CAC 40 към 15.00 ч се тъгуваше с повишение от 6.6%.

Подкрепи Economic.bg