Как да зарежем работата и да тръгнем на път

BBC събира ценни съвети от любители на пътешествията

Как да зарежем работата и да тръгнем на път
320 ~ 3 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Повечето от нас успяват да се запознаят с прелестите на заобикалящия ни свят, следвайки мотото „на час по лъжичка“ - двата дни повече за Великден, още ден за Националния празник, някой друг запазен от миналогодишната отпуска или „разточителните“ две седмици ваканция. Когато, обаче, изкушението към непознатото надхвърли това, което ни предлага уикендът, то може би пред нас се отваря едно по-дълго пътуване.

Предприемането на половин или целогодишно пътешествие изисква не само кураж, но и сериозна подготовка, както техническа, така и психическа. Обикновено то е свързано с редица „дребнавости“ и дела, свързани с работата, близките, здравето, домашните любимци, хобитата и т.н. Какви са най-ценните съвети, които можем да получим от авантюристи, минали по бъдещите ни крачки? BBC се допита до тях в популярната платформа за всякакви житейски въпроси Quora.com с въпроса „Какво трябва да знам, за да напусна работата си, да оставя всичко зад гърба си и да тръгна на път“?

От планиране до справяне с реакциите на околните, ето някои от най-полезните отговори, подбрани от медията:

1. Не се изненадвайте, когато хората започнат да се притесняват за вас

„Близките ви ще изтъкнат опасността за кариерата ви, за здравето ви и като цяло за съществуването ви някъде там „в пустошта“, но местата, които ще видите, хората, които ще срещнете и човекът, който ще преоткриете  в себе си, всичко това е невероятно“, казва Кайл Пенел, наскоро оставил кариера в маркетинга в Сан Франциско, за да замине за Мексико.   

2. Не прекалявайте с планирането

Ентусиасти, които са свикнали да планират в детайли уикендите си, вероятно ще се концентрират максимално в подготовката и организацията на пътуването си. Опитът на пътешествениците показва, обаче, че ако тръгнете отворени към предизвикателства, то времето ви ще е далеч по динамично и ще имате възможност да последвате съвети на местни, срещани по път.

„Част от тръпката е да се събуждаш всяка сутрин с въпроса какво всъщност ти се прави днес“, пише Шахаф Абилех софтуерен инженер, пътувал за година със съпругата си в Африка, Азия и островите в Тихия океан. „Озовахме се в страни като Руанда, Уганда и Мианмар, където въобще не възнамерявахме да стъпим, само заради хора, които срещнахме по пътя“, допълва той.

3. Все пак имайте цел, която да ви води

Въпреки че планирането на дълго пътуване е трудно и не във всички случаи добра идея, то безцелното обикаляне може да е също толкова разочароващо. „Обиколих 35 страни и в почти всички правих нещо, което обичам – работих във винарна, бях ски инструктор, все занимания, които са моя страст“, отговаря Анди Андерсън. Можете например да предприемете дълъг тур от музикални фестивали, други културни събития, спортни мероприятия и т.н.

4. Преценете бюджета си

Не ви трябват неограничени възможности за да пътувате свободно, но е хубаво да знаете с каква сума разполагате и докъде може да се разпростирате, особено в първите седмици. Това ще ви помогне за далеч по-безгрижно приключение, а и далеч по-продължително. „Парите ще ви стигнат за далеч повече изживявания в Югоизточна Азия, Южна Америка и Африка, отколкото в Австралия, Нова Зеландия или Близкия изток“, допълва впечатленията си Андерсън. „Посещавайте често сайтове за хостели, къмпинги и алтернативно настаняване. Това ще ви помогне в бързото и практично организиране, когато сте на път, както и в случаито, когато трябва да импровизирате“, дава своя съвет Тони Мидълтън, зарязал ръководна позиция в информационния сектор, за да обикаля света без мобилен телефон.

5. Не взимайте твърде много багаж

„Опаковайте все едно тръгвате за две-три седмици“, казва Саша Катснелсън – консултант от Ню Йорк, заминала за шест месеца в Южна Америка. „Дали ще използвате перални услуги, машината в хостела или камъни за пране в някоя ферма, това е част от местното ежедневие. Не е необходимо да „носите гардероба“ със себе си“, допълва тя.

6. Ценете и използвайте пътешествието си, дори след като е свършило

Гари Форман от Ню Йорк казва, че използва историята си, за да прецени дали едно работно място е за него или не. „Ако усетя, че по време на интервю, потенциален работодател не възприема добре идеята за дълго пътешествие, то това е едва ли е правилното място за мен. Обратното – такива, които „грабвам“ с разказа си или са предприемали сами подобно начинание успяват да спечелят вниманието ми“, обяснява Форман.

Практически съвети могат да се дадат много, но налични ли са авантюристичния дух и жаждата за опознаване на нови светове, то я има и основата за сериозно приключение. Ако пък не успявате да надградите над това и опитът ви се окаже фиаско, то може би ще преоткриете чара на началото на деловата седмица.

Подкрепи Economic.bg