Как Джеф Безос може да стане по-богат от Бил Гейтс

В момента разликата между състоянията на двамата е малко над 10 млрд. долара

Как Джеф Безос може да стане по-богат от Бил Гейтс

Наскоро изпълнителният директор и основател на Amazon Джеф Безос стана вторият най-богат човек в света, като изпревари Уорън Бъфет. Състоянието му достигна 75,6 млрд. долара, след като акциите на компанията поскъпнаха в края на март заради придобиването на най-големия сайт за онлайн търговия в Близкия Изток.

Така Безос е на крачка от върха. По-богат от него в момента е единствено Бил Гейтс с 86 млрд. долара състояние, според Блумбърг. 

Разликата е 10,4 млрд. долара. Преодолима ли е тя и как?

Само преди 5 години Безос е бил 26-ят най-богат човек на планетата със състояние от 18,4 млрд. долара.

Миналата година той се озова в Топ 10 на най-богатите. А само от началото на годината е добавил към състоянието си 10,2 млрд. долара.

Така че лидерската позиция не изглежда невъзможна.

Безос притежава 17% от акциите на Amazon, по-точно 80 897 696 акции, според последните отчети на компанията до щатската комисия по ценните книжа.

Всяко покачване на акциите на Amazon с 1 долар добавя към състоянието на Безос почти 81 млн. долара.

Ако приемем, че богатството на Бил Гейтс остава непроменено, то акциите на Amazon трябва да надминат 1115 долара, за да може Безос да има 90 млрд. долара богатство.

За да стигнат книжата цена от 1115 долара, те трябва да се повишат с 25%. Което не е напълно невъзможно. От 1 януари досега те са нараснали със 17%. За последните 12 месеца пък са нараснали с 46 на сто.

В същото време книжата на Microsoft не влияят толкова върху богатството на Бил Гейтс, тъй като той притежава едва 2,26% от Microsoft, равняващи се в момента на 11,46 млрд. долара, или едва 12,7% от богатството на Гейтс идва от този актив.

Така че как мислите - ще вземе ли Джеф Безос короната на най-богат човек на планетата?

Коментари: 0