Как работи програмата на Facebook за проверка на фалшиви новини

От днес алгоритъмът ще засича и ще ограничава кликбейт заглавия, неверни твърдения и дезинформация

Как работи програмата на Facebook за проверка на фалшиви новини

Снимка: Pixabay

Най-голямата социална мрежа в света – Facebook – обяви днес, че стартира в България своята програма за проверка на фактите. Компанията ще опита да се бори на местно ниво с дезинформацията, фалшивите нови и кликбейт заглавията, като по този начин иска да повиши качеството на съдържанието, което се публикува в платформата.

За да изясни как точно ще работи този факт-чекинг, социалната мрежа представя трите най-важни въпроса по тази тема, които вълнуват потребителите и партньорите ѝ.

1. Какво представлява програмата?

В някои страни Facebook работи с независими проверители на фактите, които преглеждат и оценяват точността на информацията. Тези партньори са сертифицирани чрез Международната мрежа за проверка на факти (IFCN) и трябва да следват Кодекса с принципите на IFCN. Той включва серия от ангажименти, които проверителите на факти трябва да спазват с цел най-добра проверка на съдържанието: безпартийност и справедливост; прозрачност на източниците; прозрачност на финансирането и на организацията; прозрачност на методологията; политика на откритост и честност при нанасяне на корекции.

2. Какво се случва ако проверител на фактите маркира дадена информация като фалшива?

  • Щом една от партньор по програмата оцени дадена информация като фалшива, манипулирана или частично невярна, Facebook я показва по-надолу в потребителския нюзфийд. В Instagram Facebook я прави по-трудна за откриване като филтрира от разделите „Explore” и страниците с хаштаг, така че отново да бъде по-надолу във фийда;
  • Допълнително, съдържанието във Facebook и Instagram, което е оценено като фалшиво, се маркира като такова, за да могат хората да решат за себе си какво да четат, на какво да вярват и какво да споделят. Тези маркери се показват в горния край на фалшиви или променяни снимки и видеа, включително т.нар. истории (stories) в Instagram, и чрез хиперлинк водят до оценката на проверителя на факти. За съдържание, оценено частично като невярно или с липсващо съдържание, Facebook използва „предупредителен етикет“, който има по-малка тежест на действие;
  • Намалява се и разпространението на страници и домейни, които периодично споделят фалшиви новини, като те губят и опцията да рекламират. Facebook също така изпраща на потребителите и на администраторите на дадена страница известие, ако се опитат да споделят история или са споделили такава в миналото, която е била определена като фалшива;
  • Проверителите на факти не премахват акаунти или страници от Facebook.

3. Какъв тип съдържание може да бъде проверено от проверителите на факти?

  • Фокусът на програмата е върху откриването и справянето с бързо набиращото популярно фалшиво съдържание, особено откровените измами, които не се базират на никакви факти. Партниращите проверители на факти приоритизират доказуемо неверни твърдения, особено такива, които са популярни и важни за средностатистическия човек;
  • Проверителите на факти могат да анализират всякакъв тип съдържание, включително снимки и видеа.

Стратегия за спиране на дезинформацията във Facebook

Стратегията за спиране на дезинформацията във Facebook има три елемента и програмата за проверка на фактите е само една част от тях:

1) Facebook премахва акаунти и съдържание, нарушаващи Стандартите на общността, които се грижат за поддържането на сигурността на платформата.

a. Фалшивите акаунти често са тези, които разпространяват фалшива информация – само за четвъртото тримесечие на 2020 г. Facebook деактивира 1,3 милиарда фалшиви акаунти.

б. Facebook е против оказването на натиск на избирателите или всяка дезинформация, която може да причини насилие или непосредствена вреда в реалния свят.

2) Facebook ограничава разпространението на съдържание, което не нарушава пряко Стандартите на общността, но въпреки това е с ниско качество, така че по-малко хора да го виждат.

а. Facebook си партнира с 80 проверители на факти по целия свят, които оперират на общо над 60 езика. Когато те оценят нещо като невярно, Facebook драстично намалява разпространението му.

б. Също така Facebook ограничава разпространението на друго нежелано, сензационно съдържание като кликбейт и съдържание-примамка, което също може да съвпада с дезинформация.

3) Facebook информира потребителите, като им предоставя повече контекст, така че те сами да решат какво да четат, на какво да вярват и какво да споделят.

a. Когато даден пост е оценен като фалшив от проверителите на факти, Facebook сигнализира на хората чрез етикет към публикацията, отвеждащ тези, които я виждат, опитват да я споделят или вече са го направили, до оценката и проучването на проверителя.

b. Чрез специалния бутон за повече информация за даден пост, Facebook предоставя информация за източниците на статиите на хората, които ги виждат в своя нюзфийд. Facebook също така уведомява хората, когато дадена статия, която те предстои да споделят, е на повече от 90 дни.

Полезни линкове:

Програма за проверка чрез независими проверители на фактите

Международната мрежа за проверка на факти (IFCN)

Кодекс с принцип на IFCN

Коментари: 0