Как ще гласуват американските милиардери на предстоящите избори?

Парите на милиардерите са почти толкова важни, колкото и гласовете им

Как ще гласуват американските милиардери на предстоящите избори?

Снимка: Forbes

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Как ще гласуват американските милиардери на предстоящите президентски избори? Въпрос, който задават от Forbes на всички 600 милиардери в САЩ под формата на кратка анкета. Отговор получават едва от 42-ма богаташи.

Почти половината (48%) казват, че ще гласуват за Джо Байдън, в сравнение с 40% за Доналд Тръмп.

От друга страна RealClearPolitic проследяват данните на Федералната избирателна комисия, които показват, че милиардерите отварят портфейлите си повече за  Байдън, отколкото за Тръмп.

Разбира се, не всички подкрепят големите партии. Един от анкетираните милиардери, който е пожелал да остане анонимен, ще гласува за либертарианеца Джо Йоргенсен. Друг магнат - Дейвид Хол, ще гласува за Хауи Хокинс от Зелената партия, въпреки че се идентифицира като републиканец.

Парите на милиардерите са почти толкова важни, колкото и гласовете им. 26 от тях казват, че са дарили средства за политическа кампания на своите симпатизанти. 2/3 от анкетираните заявяват, че са финансирали и комитети за политически дейности. Десет от всички споделят, че лично са присъствали на събития за набиране на средства за кампаниите на кандидатите, а четирима разкриват, че лично са били домакини на подобни мероприятия. Само седем казват не са предприели никакви действия в подкрепа на кандидатите.

Никой обаче не е споделил, че ще промени политическите си възгледи и ще гласува например за кандидата на демократите при положение, че през 2016 г. е гласувал за републиканеца Тръмп. Или обратното.

Четирима, които не са гласували на миналите президентски избори, твърдо заявяват, че сега ще упражнят правото си на глас. Част от тях са решили анонимно да кажат, за кого ще гласуват: двама ще подкрепят Байдън, а двама твърдо заявяват, че ще дадат вота си за Доналд Тръмп.

Някои решават да застанат пред Forbes с името си и това е бившият бизнес партньор на Доналд Тръмп - Хорхе Перес, който си е партнирал с настоящия президент в бизнеса с имоти в Маями.

През 2017 г. Перес остро критикува предложенията на Тръмп за изграждане на гранична стена, като нарича идеята „най-идиотското нещо, което съм виждал или чувал през живота си“. През 2016 г. той гласува за Хилъри Клинтън и заявява, че ще гласува за Байдън на настоящите избори за президент на САЩ.

Други магнати, които ясно заявяват позициите си, са Дейвид Гефен, който ще гласува за демократите. Основателят на Craigslist Крейг Нюмарк също избира синия цвят, милиардерът Бруклин Дейвид Валентас отново избира Байдън. В другия отбор са съсобственикът на Southern Tire Mart Томас Дъф и Дон Ханки, които ще гласуват за Доналд Тръмп.

От изданието съобщават, че 3/4 от анкетираните са избрали да не разкриват самоличността си. А по-голямата част от 600-те милиардера са отказали да попълнят проучването, като са заявили: „Ние не коментираме политика”.

Коментари: 0