Държавата налива още 20 млн. лв. в „София Тех Парк“ заради суперкомпютъра

Средствата ще се използват за изграждане на сграда, придобиване и експлоатационни разходи на машината

Държавата налива още 20 млн. лв. в „София Тех Парк“ заради суперкомпютъра

Снимка: Красимир Свраков

Правителството взе решение да увеличи акционерното участие на държавата в капитала на „София Тех Парк“ с над 20 млн. лв. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Средствата ще се използват за придобиване и експлоатационни разходи за бъдещия български суперкомпютър. Част от одобрените от Министерския съвет днес 20 млн. лв. ще се насочат към започналото през юли 2020 г. строителство на новата сграда в „София Тех Парк“, в която ще се намира суперкомпютърът.

Миналата година стана ясно, че България става една от държавите домакини на осемте нови суперкомпютъра на Европейския съюз, с които Старият континент ще се опита да стимулира дигиталната икономика.

Българските власти пък се надяват, че високопроизводителната машина ще помогне на страната ни да се утвърди като инвестиционна дестинация и да привлече интереса на чуждестранни играчи. Това няма да е първият суперкомпютър у нас, но сега очакванията са, че придобиването на нов хардуер ще бъде от полза за IT компаниите и специалистите, както и за целия български бизнес и научните среди.

Πpoeĸтът ce peaлизиpa oт ĸoнcopциyм „Πeтacĸeйл cyпepĸoмпютъp – Бългapия“ c вoдeщ пapтньop „Coфия Tex Πapĸ“ AД. Toй e нa oбщa cтoйнocт 18 млн. eвpo, 12 млн. eвpo oт ĸoитo ce дaвaт oт бългapcĸoтo пpaвитeлcтвo.

Коментари: 0