Фандъкова обмисля метрото да минава по-често заради Covid-19

Столичният кмет обеща до три години в София да бъдат построени 67 детски градини

Фандъкова обмисля метрото да минава по-често заради Covid-19

Снимка: Красимир Свраков

Обмисля се интервалът между влаковете на софийското метро да бъде намален в пиковете часове по най-натоварените линии. Това заяви на пресконференция днес столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че за въвеждането на ново разписание първо трябва да се направи разчет.

Такава мярка беше предприета в началото на коронакризата, през март, когато интервалът на движение на влаковете бе намален от 6 на 4 минути и половина в пиковите часове.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова предупреди, че ако софиянци не спазват правилата за ограничаването на разпространението на коронавируса, те ще станат по-строги. „Разпоредила съм да се увеличи контролът не само върху търговските обекти през деня, но и вечер. Знаем, че тогава контролът е по-слаб. За мен трябва просто да се увеличи контролът и да призоваваме хората да спазват мерките“, коментира тя.

Фандъкова днес представи тригодишния план на общината за строителството на детските заведения. За периода 2020-2023 г. Столична община планира да изгради 67 нови детски градини, както и да разкрие 282 групи, или над 6400 нови места. Още през следващата година ще стартира строителството на 31 нови сгради за детски градини, с които ще се разкрият 127 нови групи

„Целта на този проект е да обхванем децата от 3 до 6-годишна възраст, но не забравяме и за яслените групи, като към момента има 8 проекта. Предвиждаме нови обекти във всички 24 района на София. Анализирахме много добре липсата на детски градини в различните райони и данните показаха, че най-големи проблеми има в „Триадица“, „Лозенец“ и „Средец“. Там има проблем и с намирането на терени. Точно поради тази причина вече е приета една много искана промяна от мен - детски градини да могат да се отварят във вече построени сгради - жилищни и нежилищни, които отговарят на всички условия за детски градини и ясли“, уточни Фандъкова.

По думите й в момента се строят 12 сгради за детски градини, като се очаква предсрочно, през ноември, да започне строителството и на още 3 - във „Възраждане“, „Горна Баня“ и „Кремиковци“.

Средствата, които са необходими за градините, които се строят в момента, са 40 млн. лв. За планираните сгради за периода 2021-2022 г. необходимите средства са 94 млн. лв., за последната една година все още няма направени разчети, уточни Фандъкова.

За момента се използват средствата, които бяха отпуснати от Министерския съвет – 65 млн. лв. Те са специално за направление строителство на ясли и детски градини в столицата.

„Следващата година ще се възползваме максимално от държавните пари, но, разбира се, ще добавим и общински средства. Всички те ще бъдат заложени в бюджета за 2021 г., за да се гарантира, че имаме финансовата възможност“, каза още кметът на София.

Коментари: 0