Каква е разликата в заплащането на жени и мъже в България?

Тя се увеличава при получаване на пенсия

Каква е разликата в заплащането на жени и мъже в България?
3851 ~ 1 мин. четене
Все още цели сектори в България са феминизирани и в тях заплатите са по-ниски. Това са сферата на социалните услуги, работещите като медицинските сестри, шивачки, учителки. Дори във финансовия сектор голяма част от жените са на ниските позиции.

В същото време, между 14 и 35% е разликата в заплащането по пол у нас - в полза на мъжете и в зависимост от работния сектор. Това съобщи за Дарик Станимира Хаджимитова от фондация „Джендър проект в България".

По думите й тази разлика се увеличава средно до 40% при получаване на пенсия, което може да бъде определено като феминизация на бедността.

Необходимо е да се предприемат редица мерки в посока изравняване на трудовите възнаграждения при мъже и жени, коментира експертът от КНСБ Виолета Иванова.

Една от най-важните е съвместяване на трудовия и семейния живот - фактор, който би помогнал много, особено на майки с малки деца. Необходими са мерки и в посока кариерното развитие на жените, както и да бъде преразгледана оценката и структурата на заплащането на труда им.


Подкрепи Economic.bg