Колко ще струва Brexit

Референдумът ще бъде силно емоционален и конкретните числа за цената на напускането почти не натежават в битката на аргументите, смята Бисер Манолов

Колко ще струва Brexit
212 ~ 2 мин. четене

Европа е изправена пред първата си по-сериозна политическа криза.  На 23 юни Обединеното кралство ще проведе референдум за бъдещето си в ЕС. Суетата около него започва да прилича все повече на шумен италиански развод. 

Този прецедент обаче трябва да бъде разделен на 2. Какво означава той за страната от гледна точка на икономическото й развитие и как ще пренареди политическата система на Острова?  Истината е, че британците винаги са се опитвали да изглеждат „различни“. Това определено им харесва и го подчертават всячески. Като се започне от култовото им отношение към кралицата и се стигне до обратното движение по пътищата.  

За средния англичанин обаче цената на напускането ще бъде многократно по-висока, отколкото за политическата им класа. Човекът, който държи ключа от хазната, финансовият министър Джордж Осбърн, вещае доста черна картина за страната, в случай че противниците на членство в ЕС надделеят. Той буквално каза, че средният британец ще обеднее. 

„Излизането“ ще означава по-високи данъци, рязко орязване на бюджетните разходи и незабавна дупка в бюджета в размер на 30 млрд. лири.  Истината е, че референдумът ще бъде силно емоционален и конкретните числа за цената на напускането почти не натежават в битката на аргументите.

Само допреди 10 дни почти всички наблюдатели на процеса бяха убедени, че антиевропейският вот няма почти никакъв шанс да успее. Колкото повече наближава датата 23 юни обаче, толкова повече този резултат се обръща. Последните проучвания даже показват лек превес на евроскептиците.

По неформални пътища изтече информация, че е договорена кредитна линия между Европейската централна банка и Bank of England  за неназована сума, която ще се активира от 24 юни, непосредствено след референдума. За мен няма почти никакво съмнение, че английската лира ще бъде подложена на жестоки разпродажби, ако Обединеното кралство напусне ЕС. В рамките на броени часове ще станем свидетели на нива от 1.30 лири за долар, или казано с други думи, това представлява около 8% спад от текущите нива. Дали пък Джордж Сорос не очаква този момент отново? 

Английската фондовата борса също ще се сгромоляса, в случай на Brexit. Това, от което най-много ще пострада английската икономика обаче, ще бъдат митническите тарифи. Казано по-ясно, това означава скъпи английски стоки на европейския пазар и скъпи европейски стоки на  английския.

Каквото и да решат британците първата истински сериозна политическа криза в ЕС е факт.  Прогнозите са почти невъзможни, но борсите се тресат от напрежение. Най-интересното предстои.

Подкрепи Economic.bg