Какви са последните правила за пътуване в Европа?

Ограниченията заради разпространението на новия, по-заразен щам постоянно се променят

Какви са последните правила за пътуване в Европа?

Снимка: Unsplash

Ограниченията за безопасност заради разпространението на коронавируса и новия, по-заразен щам от Великобритания, постоянно се променят. Ето и резюме на ограничителните мерки, които към момента действат в Европа.

Албания. В страната има регистрирани 67 000 случая на коронавирус, но от 9 декември отново посреща международни пътници. От 24 декември в страна е въведен и вечерен час, а баровете и ресторантите имат право да работят единствено в режим на доставки.

Пътуванията до Австрия са забранени заради националната блокада, която е в действие в страната поне до 7 февруари.

Още през септември Беларус регистрира един от най-ниските нива на смъртност от COVID-19 в цяла Европа и към този момент има регистрирани само 73 000 инфекции. В началото на пандемията президентът Александър Лукашенко избра да не въвежда национална блокада, както направиха останалите държави от света. Тъй като нивата на заразяване по света продължават да нарастват, Беларус въведе ограничение за международните пътувания и забрани туристическите такива.

Наскоро властите в Белгия затегнаха мерките с цел забавяне на разпространението на заразата. Отворени са само магазини, които предлагат стоки от първа необходимост. Освен това страната е въвела система за определяне на нивото на риск от страната, от която пътувате,

Въпреки че Босна и Херцеговина е отворена за туристи, неотдавнашният ръст на случаите на COVID-19 доведе до по-строги мерки. Хранителни магазини, аптеки, ресторанти и кафенета са отворени, заедно с повечето други бизнеси, но e в сила вечерен час между 23:00 и 17:00. За влизане в страната е необходимо да предоставите отрицателен PCR тест. Освен това маските на откритите и закритите обществени пространства са задължителни.

На 30 ноември миналата година Хърватия въведе нови мерки, временно ограничаващи преминаването на границата. Страната има система за определяне на това от колко рискова държава идвате. Всички, идващи от страни, които попадат в „зеления списък“ не подлежат на ограничения.

Дания е в локдаун поне до 7 февруари, като в страната са затворени всички магазини, които продават несъществени стоки. От 9 януари до Дания са разрешени пътуванията, но само срещу отрицателен тест за COVID-19, направен не повече от 24 часа преди пристигане. Очаква се страната да разхлаби мерките за хората, които вече са се ваксинирали срещу коронавируса.

Финландия

Строгите ограничения за пътуване остават във Финландия до 9 февруари 2021 г. Пътуващите от някои страни, включително Австралия и Нова Зеландия, могат да пътуват до Финландия без ограничения.

Франция

Франция беше първата европейска държава, която съобщи за случай на COVID-19 в началото на пандемията. Понастоящем там действат строги ограничения, които да помогнат за овладяването на вируса, тъй като случаите се увеличават. Вътрешните граници остават отворени, но повечето външни остават затворени - с някои изключения. Всеки, който влиза във Франция извън ЕС / Шенгенското пространство, сега трябва да премине два PCR теста-  един преди заминаването и един в края на седемдневна карантина при пристигане.

Границите на Германия са отворени за граждани от Европейския съюз. Заради открития нов щам на вируса, пътуващите от Великобритания и Южна Африка трябва да предоставят отрицателен PCR тест преди пристигане.

Гърция беше една от първите страни, които се отвориха към туризма миналото лято. Но от ноември насам, всеки, който пътува до Гърция, трябва да представи отрицателен PCR тест преди пристигането си. Само онези, които показват отрицателни резултати, ще могат да влязат в страната.

Като общо правило от 1 септември 2020 г. в Унгария е разрешено да влизат само унгарски граждани. Чужденците, пътуващи по работа или за участие в спортни или културни събития, имат право да влизат в страната, при условие че имат два отрицателни теста за COVID-19 или се поставят под карантина при пристигането си, ако нямат тестове.

Всички пътувания между Великобритания и Унгария бяха забранени от 22 декември, след като новият вариант на COVID-19 беше открит в югоизточната част на Великобритания. Тази забрана е в сила до 8 февруари и пътуването е разрешено само при изключителни обстоятелства.

Италия беше една от първите страни в ЕС, която съобщи за случай на COVID-19 през януари 2020 г. Наскоро правителството затегна ограниченията в страната и удължи извънредното положение до април. Движението между регионите е ограничено до основни пътувания до 15 февруари. Туристите, които пристигат в страната, се поставят под 14-дневна карантина.

Пристигащите в Италия туристи ще трябва да се самоизолират за 14 дни след пристигането си.

Испания е една от най-силно засегнатите страни от COVID-19 и продължава да се бори с вируса с няколко въведени мерки за социално отдалечаване и хигиена. Границите на Испания са отворени за туристи и ограниченията зависят от това откъде пътувате. На 19 януари министърът на туризма обяви, че Испания скоро може да въведе разхлабване на мерките за тези, които притежават сертификат за ваксина COVID-19.

Ако пътувате от държава, която се счита за „високорискова“, при пристигане в Швейцария трябва да останете под 10-дневна карантина. Понастоящем има забрана за несъществени пътувания от Великобритания и Южна Африка заради новия вариант COVID-19.

Всички пътуващи до Турция на възраст над 6 години ще трябва да покажат отрицателен резултат от PCR тест, преди да могат да влязат в страната. Турция също е въвела забрана за полети от Великобритания заради новия щам на заразата.

Коментари: 0