Какво не знаем за Аюрведа

Аюрведа като начин на живот

Какво не знаем за Аюрведа
2828 ~ 3 мин. четене
Естествено е хората да се интересуват от Аюрведа най-вече за това, че тя лекува всички болести, подмладява тялото, позволява дълъг и активен, пълноценен живот. Добре е обаче да се знаят и някои от основните моменти на Аюрведа, защото тя освен медицина, е философия, начин на живот.

И ако човек не възприеме принципите ѝ, Аюрведа ще го излекува, но после той сам ще си върне заболяването или ще си докара други.

За активната съпричастност на пациента аюрведите казват, че той е част от лекуващия екип - неговата позитивна нагласа, че ще се излекува и стриктното спазване на указанията по време на лечебния курс, ускоряват оздравителния процес.

„Тайната“ на Аюрведа е, че за нея човек съществува по същите закони, които движат Природата и Вселената, на които той е микромодел. Всички процеси в организма и неговата активност са съобразени с процесите и циклите в природата - ден/нощ, сезони.

Уникалността на всеки човек се състои в точно определеното съотношение на три енергии/сили в тялото. Те се наричат Доши и всяка от определя дадени функции. Дошите се задават по рождение в уникален за всеки човек баланс, при който една или две имат даден превес.

Това зададено от природата съотношение е  оптимално за здравословното състояние, гарантира живот без болести и за него има Аюрведа тест. Отклоненията от този дошов баланс водят до заболяванията, защото се нарушават функции на органи и системи. 

Съществена роля за заболяванията са натрупаните токсини в организма поради нарушения в храносмилателните функции. Престояващите остатъци от неразградената навреме храна започват да гният и отделят токсини, които кръвта разнася по тялото. Те се трупат с години и увреждат тъканите. Затова лечението е съпроводено с детокс. Пурвакарма и панчакарма се наричат методите, по които се извършва пречистване на организма от токсини.

Как Аюрведа подмладява тялото

Аюрведа се е зародила в търсене на идеалното здраве и дълголетие. От раждането до смъртта на тялото, то е в непрекъсната борба с деградацията на клетките в тъканите и органите.

Затова срещу остаряването, организмът трябва да бъде подпомогнат за възстановяване на клетъчно ниво. Това изисква да се имат пред вид всички аспекти на живота - не само физическите, но и емоционалните, и мисловните. 

Аюрведа например пряко свързва подтискания страх с увреждане на бъбреците, гневът разболява черния дроб, алчността и завистта въздействат негативно на сърцето и т.н.

Друг пример е храната. Извън нейната функция да осигурява на организма енергия от природата, тя може да приема и предава лоша енергия от хората и околната среда.

Ако този, който я приготвя, е в мрачно настроение или с негативни мисли, чрез храната той може да предаде тази отрицателна енергия на този, който се храни. Затова обновяването и подмладяването трябва да се прави едновременно на физическо, умствено и духовно ниво, и включва пречистване във всички аспекти.

Като част от това пречистване се прилага специална Аюрведа козметика. Разбира се, мерките са комплексни, защото борбата със стареенето всъщност е цялостен начина на живот според Дошата на човека - дейности, хранителен и дневен режим, упражнения.

Пълното почистване възстановява организма на ниво клетки, оттам се обновяват и укрепват тъканите и органите, организмът  се подмладява. Много ефикасна е системата от Аюрведа масажи с лечебни масла и билки.

Това е съвсем различно от СПА, защото маслата и билките са за освобождаването на тъканите от токсини, а масажите са на специални точки за енергийно стимулиране. Тези точки се наричат мармани и основните са 107. С въздействието върху тях се стимулират потоците на жизнената енергия, освобождават се енергийни канали, изчистват се стрес и токсини.

Целта и ефектът на Аюрведа всъщност е да се подпомогне организма в неговите самопречистващи и саморегулиращи  функции за вътрешния му баланс.
Коментари: 0