Какво струва Brexit за шестте водещи британски компании

Дружествата биха могли да платят заплатите на стотици от служителите си за година с използваните за планиране пари

Какво струва Brexit за шестте водещи британски компании

Снимка: Pixabay

Докато Великобритания се подготвя за още шест месеца дебати как да осъществи излизането си от ЕС без да се стига до т.нар. „твърд Brexit”, разходите на британската индустрия за подготовката за Brexit растат, пише Bloomberg.

Досега компаниите на Острова изхарчиха милиони британски лири да подготвят мерки за извънредни ситуации около Brexit, включително за най-лошия сценарий – излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Месеците досега бяха благодатни за адвокатите, консултантите, регулаторните и митнически агенции, но продължителната неяснота около Brexit се отразиха негативно на бизнеса.

Разходите за планирането и подготовката за Brexit за шестте най-големи компании във Великобритания нарастват и въпросните дружества са изправени пред общи разходи, възлизащи на около 350 млн. паунда.

RBS

Royal Bank of Scotland очаква да похарчи между 100 млн. и 150 млн. паунда за планиране на Brexit. Сумата включва кандидатстване за нови банкови лицензи за ЕС и трансфер на активи за милиарди паундове в Амстердам. С тези средства RBS би могла да плати заплатите на 1600 свои служители за една година напред. Калкулацията е направена въз основа на потенциални разходи около Brexit за 100 млн. паунда и равнището на средната заплата в RBS за 2018 г.

HSBC

Към  днешна дата HSBC е похарчила 137 млн. паунда за планиране около Brexit. Банката е създала нови клонове и е кандидатствала за нови лицензи за дейност в ЕС. Изчисленията показват, че с тези  пари банката би могла да плати заплатите на 2500 свои служители за година напред.

Hiscox

Базираната в Лондон застрахователна компания Hiscox е използвала 11.4 млн. паунда да се подготви за излизането на Великобритания от ЕС, създавайки дъщерно дружество в Люксембург, за да може да продължи да обслужва клиентите си от Европа. Сумата се равнява на изплащането на 340 обезщетения при наводняване за година, като калкулацията се прави въз основа на средното обезщетение при наводнение в периода 2009-2017 г. на всички застрахователи. Сумата за Brexit на Hiscox също така се равнява на заплатите на 190 служители за една година.

EasyJet

Авиокомпанията EasyJet през последните две години е изразходила 9 млн. паунда да е готова за Brexit, отваряйки нова европейска централа в Австрия. Сумата се равнява на загубени приходи от 9836 полета. Авиопревозвачът също така би могъл да плати заплатите за една година на 97 пилоти или на 362 членове на кабинния екипаж.

AstraZeneca

Фармацевтичната компания  AstraZeneca е изхарчила 30.6 млн. паунда в подготовка за различните сценарий за Brexit, включително за паралелни тестове на лекарствата в ЕС, трансфер на регулаторни лицензи и подготовка за нови митнически договорености. С тези пари AstraZeneca би могла да финансира осъществяването на 10 клинични теста от първа фаза за нови лекарства, ако средната цена на едно  изследване е 4 млн. долара. Компанията също така би могла да плати заплатите за година на 370 от служителите си.

Babcock

Компанията в областта на проектирането и отбраната Babcock е похарчила 10 млн. паунда да създаде отделни дъщерни компании в Европа, за да може да провежда мисии по въздух за гасене на пожари и за спасяването на хора. Дружеството би могло да плати заплатите за година на 233 от служителите си.

Коментари: 0