Камерите на КАТ са извън строя

Радарите са повредени от няколко месеца

Камерите на КАТ са извън строя
3842 ~ 1 мин. четене

 От 148 мобилни камери в страната, 60 са извън строя, заявяват от „Пътна полиция“ пред bTV. Радарите също са повредени и в продължение на няколко месеца няма кой да ги ремонтира.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски, обясни, че камерите не работят поради технически проблеми, но в момента няма договор за поддръжка и те не могат да бъдат отстранени. Договорът на фирмата, която поддържа радарите пък е изтекъл и няма нов изпълнител.

На търговете винаги се явява само един кандидат, което е в нарушение на закона за обществените поръчки. Така на практика и контролът върху джигитите е занижен наполовина.

Най-сериозни проблеми има в Плевен и Пловдив. „Пловдив е регионът с най-голям брой загинали и ранени на пътя, а не може да се осъществява реален контрол на скоростта”, коментира Рановски.

Заради празниците всички работещи камери ще бъдат на пътя, за да следят за нарушения на скоростта. КАТ ще следи за незакупeна винетка, както и за неплатена „Гражданска отговорност”.

В почивните дни ще има и спецакции срещу пияни шофьори. От полицията предупредиха, че трябва да се носи и касовият бон за закупените винетни стикери.

Подкрепи Economic.bg