Канада иска да разшири границите си

Тя започва експедиция, която цели да даде данни в подкрепа разширяването на канадския континентален шелф

Канада иска да разшири границите си

Правителството на Канада обяви началото на научна експедиция, резултатите от работата по която ще бъдат използвани за подкрепа в приложеното към Организацията на обединените нации (ООН) разширяване на континенталния шелф в Арктика и възможното разширяване на държавните граници в региона в бъдеще.

В съобщение, публикувано на интернет страницата на правителството на Канада е посочено "началото на канадската арктическа експедиция 2016 г., чиято цел - да събира важни научни данни в подкрепа на заявлението за разширяване на канадския континентален шелф в Северния ледовит океан."

В документа се отбелязва, че съвместно с канадските учени в експедицията ще участват колеги от САЩ, Швеция и Дания. Експедицията започна вчера с ледоразбивача CCGs Louis S.St-Laurent от Дартмут (Канада).

Министър на природните ресурси и министърът на околната среда на Русия Сергей Донской на страницата си във Фейсбук , коментира началото на работата на Канада в Арктика и заяви, че до момента само Русия и Дания са представили подробно предложение за разширяване на шелфа в Арктика.

Той уточни, че след ратифицирането арктическите държави имат само 10 години, за да подадат заявление и Канада внесе това искане в края на 2013 година.

"Изследването, за което днес съобщи Канада, ще се проведе във връзка с финализирането на документа и обосноваването на бъдещи претенции. Това не се отразява на работата по обосновката на външните граници на Арктическия шелф на Русия. Преди това Канада официално даде съгласието си за разглеждане на заявлението ни от Комисията по границите на континенталния шелф ", - каза още той.

ООН ще разгледа заявлението на Русия за разширяване на границите на арктическия шелф в периода 8-12 август.

Арктика доскоро бе възприемана единствено като отдалечена периферия на цивилизования свят, най-много като терен за полярни изследвания и риболовни експедиции. Докато днес „новите шансове, които присъствието в този регион предоставят, привличат редица държави, енергийни концерни, риболовни фирми, корабособственици.

Коментари: 0