Кандидатстудентската кампания ще се проведе онлайн

Eлектронната платформа за подаване на документи вече е отворена

Кандидатстудентската кампания ще се проведе онлайн

Снимка: Красимир Свраков

1200 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната, провеждането на кандидатстудентската кампания 2021/2022 г. за обучение на българи от чужбина и граждани на Република Северна Македония в български държавни висши училища, ще се проведе онлайн, съобщиха Министерството на външните работи.

В съобщението се посочва, че електронната платформа за кандидатстване е отворена и вече е възможно да се приложат необходимите документи, доказващи българския произход на кандидатите за проверка от Държавната агенция за българите в чужбина - ТУК.

За прием през учебната 2021/2022 г. се предвижда полагане на „общообразователен“ онлайн тест по български език, литература и българска история, както и „специализиран“ онлайн тест за кандидатите за обучение в специалностите „Медицина“, „Фармация“ и „Дентална медицина“, съдържащ въпроси по биология и химия, информират от МВнР. Тестовете ще се проведат чрез онлайн платформата higher-edu.mon.bg.

Кандидат-студентите ще имат възможност в периода 15.04 - 30.05.2021 г., чрез платформата, да се включват в провеждането на пробни „общообразователни“ и „специализирани“ тестове, за да могат предварително да се запознаят с регламента и техническите особености при попълването на теста в електронна форма. Достъп до тестовете ще имат само кандидатите регистрирани в платформата.

Информация и график за дейностите на кандидатстудентската кампания ще бъдат публикувани допълнително на интернет страницата на Министерство на образованието и науката на Република България.

 

 

Коментари: 0