Германия доказа връзка между AstraZeneca и тромбоемболията

Според учените откритието е много добра новина, тъй като има лечение

Германия доказа връзка между AstraZeneca и тромбоемболията

Снимка: БТА

21222 ~ 2 мин. четене

Специалистите по трансфузия в Университетския медицински център Greifswald (UMG) в Северна Германия заявиха в петък, че са открили причината за необичайните проблеми с кръвни съсиреци, открити при някои получатели на коронавирусната ваксина на AstraZeneca, съобщи обществената телевизия Norddeutscher Rundfunk (NDR), цитирана от DW.

Ваксина на AstraZeneca

В сътрудничество с института Paul Ehrlich и изследователи от Австрия, учените от UMG са анализирали кръвни проби от шест от засегнатите лица, които са развили редки тромбози на синусовите вени в мозъка, след като са били имунизирани с ваксината на AstraZeneca. Резултатът - медикаментът очевидно задейства защитен механизъм в организма в отделни случаи. Този имунен отговор активира тромбоцитите - напълно нормален процес, когато се нараняваме и кръвните съсиреци затварят раната.

Това, което в началото звучи като поредната лоша новина във връзка с ваксината от AstraZeneca, е добра новина според изследователите. Тъй като механизмът може да бъде разпознат толкова точно и пътят към възможна терапия не е далеч, обясняват те. По този начин вече има целенасочена възможност за лечение, ако се появи тромбоза на синусовата вена при ваксинирани лица.

Тъй като резултатите бяха широко разпространени в клиниките, можете да продължите да ваксинирате с AstraZeneca. Засегнатите могат да бъдат лекувани директно", се казва в съобщение за пресата от Университетския медицински център Greifswald.

Въпреки това изследователите подчертават, че активната съставка за лечение на тромбоза не може да се прилага профилактично, т.е. преди ваксинация и преди да се развият някакви симптоми.

Информацията от откритието е споделена с болници в цяла Европа.

Над десет държави членки на ЕС спряха употребата на ваксината AstraZeneca през последните две седмици след съобщения за необичайни кръвни съсиреци вследствие на имунизация.

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата (EMA) заяви, че няма доказани връзки между ваксината и кръвните съсиреци въз основа на информацията, с която разполагат. Те също така заявиха, че ползите от препарата надвишават всички възможни рискове.

След становището на ЕМА редица държави рестартираха ваксинациите с британския препарат, но за страните от Скандинавския полуостров позицията не е достатъчно изчерпателна. Затова в Норвегия, Швеция и Дания имунизацията с AstraZeneca все още не е подновена, докато не приключат собствените им разследвания.

Коментари: 0