Европейският регулатор подкрепи ваксината на AstraZeneca

Проучванията са показали, че ползите от медикамента са повече, отколкото вредите

Европейският регулатор подкрепи ваксината на AstraZeneca

Снимка: БТА

784 ~ 1 мин. четене

Службата за наблюдение на лекарствата в ЕС заяви, че все още е убедена, че ползите от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca надвишават рисковете. Становището на регулатора идва след разследване на съобщения за образуване на кръвни съсиреци, които накараха повече от дузина държави да спрат употребата й, включително и България.

Ваксина на AstraZeneca

Новината идва, след като директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емър Кук заяви, че Агенцията не може окончателно да изключи връзка между инцидентите с кръвни съсиреци и ваксината при разследването на 30 случая на рядко състояние на кръвосъсирване.

EMA обаче ще актуализира своите насоки, за да включи обяснение за потенциалните рискове за лекарите и обществеността.

Агенцията е подложена на нарастващ натиск за изясняване на опасенията за безопасност след малък брой съобщения през последните седмици за кървене, кръвни съсиреци и нисък брой тромбоцити при хората, получили доза от ваксината.

Прегледът на Агенцията, обхващащ 5 млн. души, включва 30 случая на необичайни кръвни заболявания при хора в Европейското икономическо пространство (ЕИП), което обхваща 30 европейски държави.

Фокусът и основната грижа на ЕМА са върху случаите на образуване на кръвни съсиреци в главата, рядко състояние, което е трудно за лечение, наречено церебрална венозна тромбоза (CVT) или подформа, известна като мозъчна венозна синусова тромбоза (CVST).

Коментари: 0