Каракачанов: 27 години армията се модернизира на парче

За първи път от 10 години са увеличени заплатите на военнослужещите, отбеляза министърът на отбраната

Каракачанов: 27 години армията се модернизира на парче
716 ~ 1 мин. четене

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е бил изненадан, когато чул президента Румен Радев да казва, че модернизацията на българската армия е забавена. Това обяви самият той в сутрешния блок на bTV.

„Той (Радев – б.р.) много добре знае моята теза, моята визия и намерения. Не съм съгласен, че някой е забавил проектите за модернизация на армията“, каза Каракачанов. Той добави, че когато е встъпил в длъжност вече е имало два проекта – за обновяване на флота и авиацията. Впоследствие към тях е бил добавен и проект за модернизиране на сухопътните войски.

„За пръв път от 10 години се увеличиха заплатите на военнослужещите, за първи път търговски дружества – ремонтните дружества на Министерство на отбраната – излизат на печалба. Тези, които не са на печалба, пък чистят огромни натрупани задължения“, добави министърът на отбраната и добави: „Нещата не могат да се случат за 2-3 месеца, тъй като 27 години идеите за модернизация на българската армия са били конюктурни, на парче“.

Каракачанов заяви, че работи с бюджет от над 3.5 млрд. лв. и затова не иска да ги „нахвърли набързо и да отбие номера“. „Досега са похарчени стотици милиони евро за бойна техника, която стои на земята и ние не я ползваме“, коментира той.

Подкрепи Economic.bg