Здравният министър: 6 лъжи ми каза управителят на Здравната каса

В петък здравният министър поиска оставката на Плочев

Здравният министър: 6 лъжи ми каза управителят на Здравната каса
1032 ~ 2 мин. четене

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е изрекъл общо „6 неистини“ пред здравния министър Кирил Ананиев по темата може ли България да плаща на другите страни от ЕС за лечението на български граждани. Това заяви в сутрешния блок на „Нова телевизия“ Ананиев.

„През последните няколко дни ние всички станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал“, коментира Ананиев и добави: „Нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на лечението на българските граждани.  Никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане“.

В петък здравният министър поиска оставката на Плочев, тъй като последният призова парламента да преразгледа бюджета на Здравната каса заради дълг от 270 млн. лв. към здравните каси на други страни членки на ЕС.

Ананиев потвърди за дължимите 270 млн. лв., но подчерта, че все пак няма финансови причини на български граждани да бъде отказано лечение в друга страна от ЕС. След като разбрал за писмото на Плочев до народните представители, той поискал двамата да се срещнат, за да обсъдят проблема.

„Тогава той изрече 6 неистини. Той каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо. След като извадих писмото, той каза втора лъжа: „Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран“. Установи се, че това е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат „картбланш“ да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал като каза, че те са му дали това писмо и той без да гледа го е подписал“, обясни Ананиев.

Здравният министър добави, че управителят на НЗОК е изпратил две писма – до Народното събрание и до Министерство на здравеопазването. Двете писма се различавали само във втората си част.

Подкрепи Economic.bg