КАТ спира от движение колите с тъмни стъкла

Пътните полицаи ще дебнат и за шумни автомобили

КАТ спира от движение колите с тъмни стъкла

КАТ ще спира от движение всички коли със затъмнени челно и предни стъкла, премахнати шумозаглушители и преправени двигатели. Акцията е в сила от вчера на територията на София, каза главен инспектор Калоян Драганов от СДВР.

Целта на хайката е налагане на по-строги административни санкции, вместо по-леките досега минимални такива. Само за вчерашния ден има 7 спрени от движение автомобили, посочи Драганов.

Облепването на стъклото с тъмно фолио вече не се позволява. При катастрофа, когато се натроши, това е предпоставка за наранявания на водача. Същото се отнася и за колите, които са със снети шумозаглушители и преправени двигатели, с увеличени конски сили. Така че обявяваме война на хулиганите на пътя и ще вложим всички сили, за да се справим с тях, за да запазим здравето на нашите деца и пешеходците”, обясни той.

Инспекторът допълни, че КАТ София първи започват акцията, но се надяват колегите им от цялата страна да се включат още тази седмица.

От днес влиза в сила служебното дерегистриране на коли без "Гражданска отговорност", съгласно промените в Застрахователния кодекс.

Глобата за несключена задължителна застраховка пада от 400 на 250 лв. за физическо лице, но регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също ще може да става автоматично.

Регистрациите ще се възстановяват при предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност".

Коментари: 0