\"Като взимате кредит, да не ви останат пари само за кисело мляко и яйца\"

Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на Уникредит Булбанк

\

"Рисков тарикатлък в момента няма, ако сметката се направи добре. Един кредит, заем е залог от бъдещия доход, трябва да има буфери, за да може да се контролира ситуациятa. Няма нужда взимате кредит, така че да ви останат пари за две кофички кисело мляко и три яйца на ден. Дори човек да взима кредит в оптимистична фаза от живота си, трябва да може да се справя с него и в песимистична",  каза главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян в сутрешния блок на Novatv. 

"В момента лихвите са исторически ниски. Това не бива да ни лъже, че можем да си позволим повече кредити. В момента, в който тръгне инфлацията, тези стимули, които се хвърлят на пазара, ще тръгнат нагоре, включително лихвите", на мнение е той.

Причината лихвите да са толкова ниски е фактът, че те са обвързани с индексите ЮРИБОР и ЛИБОР, които са на по-ниски стойности в момента, допълни още той. 

"Индексите ЮРИБОР и ЛИБОР днес са много ниски, но утре тази тенденция може да се измени", каза Хампарцумян. 

Според банкера, БНБ не трябва да се намесва по какъвто и да е начин при определяне цената на кредита. "Най-добрият регулатор е пазарът",  каза Хампарцумян. 

Хампарцумян допълни, че българите не са сред най-задлъжнелите нации. Ако у нас кредитите представляват 40-50% от дохода, във Великобритания например процентът е над 100. 

Той коментира защо според данни на БНБ банките тази година имат доста голяма печалба. Той напомни, че с парите в банките много хора пазаруват вече през интернет и това увеличава приходите на банковите институции. 

Ниските лихви по депозитите той обясни с факта, че има голяма ликвидност, няма голямо търсене на кредити, фирмите са много предпазливи с взимането на кредитите, а потреблението на физическите лица е "леко затормозено", защото те не се чувстват сигурни, уверени да потребяват повече. 

"Аз също имем кредит - направих си една къща, която построих с кредит от банката.", призна банкерът  

Коментари: 0