Кехлибар краси крайбрежието на Балтийско море

Камъните са изхвърлени на брега на морето след силна буря

Кехлибар краси крайбрежието на Балтийско море
Плажът на град Пионерски в Калининградска област е осеян с изхвърлен от водата кехлибар, предаде РИА Новости, позовавайки се на информация, публикувана на сайта "Калининград.ru".

Основно хората намират малки камъни, но по думите на местен жител могат да се намерят и доста големи, с размер "колкото върха на кибритена клечка".

Жителите и гостите на града са събирали малки и средни парчета сред водораслите и пясъка от сутринта. Пенсионери дори са ровили с пръчки из замръзналата почва като деца в пясъчник, разказва друга жителка на града.

В Калининградска област се намират 95% от световните запаси на кехлибар. На дъното на Балтийско море има големи запаси от него и той често бива изхвърлян на брега след силни бури. Все пак подобно количество попада на плажовете много рядко.

Силната буря, която преминала през крайбрежието на Калининградска област на 2 януари, е била предизвикана от силните пориви на вятъра, достигнали да 25 метра в секунда. Това е довело до прекъснато електричеството в няколко района в областта.
Коментари: 0