Keurig Green Mountain се слива с Dr Pepper

Новата компания ще е в конкуренция с компании като Coca-Cola Co. и PepsiCo Inc. в безалкохолните напитки

Keurig Green Mountain се слива с Dr Pepper

Снимка: БТА

1036 ~ 1 мин. четене

Производителят на кафемашини и капсули за кафе Keurig Green Mountain In и един от най-големите производители на безалкохолни напитки Dr Pepper Snapple Group обявиха плановете си за сливане.

Акционерите в Dr Pepper Snapple ще получат специален паричен дивидент от 103.75 долара на акция и ще притежават 13% от комбинираното дружество, което ще бъде наречено Keurig Dr Pepper. Акционерите на Keurig ще задържат останалите 87%.

Очаква се годишните приходи на съвместното предприятие да възлизат на около 11 млрд. долара. Ръководството на компаниите прогнозира, че до 2021 г. ще има синергия от сливането на 600 млн. Долара годишно.

Основният собственик на компанията ще бъде група от компании JAB Holding Co. Зад нея стои фамилията на милиардера Райман. JAB е специализирана в дългосрочни инвестиции в първокласни марки потребителски стоки, кафе, както и в медицински услуги. Друг партньор на JAB Keurig, Mondelez International ще има 13-14% дял в комбинираната компания.

Сделката "отключва възможността да се съчетаят топли и студени напитки и да се създаде платформа за увеличаване на експозицията на висококачествени формати", каза Боб Гамгорт, главен изпълнителен директор на Keurig. Това вече поставя JAB в конкуренция с компании като Coca-Cola Co. и PepsiCo Inc. в безалкохолните напитки.

Dr Pepper Snapple е създадена през 2008 г. след отделянето от британската Cadburry Schweppes. Компанията притежава права върху около 50 марки напитки, включително Dr Pepper, 7UP (в САЩ, в други страни марката принадлежи на PepsiCo), Schweppes, Canada Dry.

Коментари: 0