КФН отне лиценза на инвестиционния посредник „Прогресива Трейдинг“ ООД

В комисията са получени множество сигнали от клиенти за опити за измама

КФН отне лиценза на инвестиционния посредник „Прогресива Трейдинг“ ООД
2390 ~ 2 мин. четене
Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на инвестиционния посредник „Прогресива Трейдинг“ ООД с предишно наименование „ББГ Симекс-България“ ООД. Това е станало с решение на комисията от вчера, съобщават от там.

В комисията са получени множество сигнали, че както преди отнемането на лиценза, така и след решението на КФН, на клиенти на инвестиционния посредник, които имат договори с „Прогресива Трейдинг“ или с „ББГ Симекс-България“, се е обаждало лице, което се представя с имената Стоян Манчев.

Същият понякога  е твърдял, че е  член на Комисията за финансов надзор, а в други случаи, че има договор с КФН за връщане на парите на клиенти на дружеството.

От КФН обаче заявиха, че нямат служител с такова име и не са упълномощавали никого да урежда взаимоотношенията между инвестиционния посредник с отнет лицензи клиентите му.

Съгласно отнетия вече лиценз като инвестиционен посредник  дружеството не е имало право да държи клиентски активи (включително финансови инструменти и парични средства), а само да приема и предава клиентски нареждания за транзакции с финансови инструменти и да предоставя инвестиционни консултации на клиенти. Затова средствата на клиентите не се съхраняват от инвестиционния посредник. 
Единственото лице, което ще има правомощия да урежда отношения с лица, към които „Прогресива Трейдинг“ ООД или „ББГ Симекс-България“ ООД имат задължения, е ликвидаторът на дружеството, който ще бъде назначен от Агенция по вписванията след влизане в сила на решението на КФН за отнемане на лиценза. Ликвидаторът ще бъде обявен по партидата на дружеството в търговския регистър.

В своя позиция, изпратена до редакцията на Economic.bg, от „Прогресива Трейдинг“ посочват, че отнемането на лиценза на дружеството представлява "безпрецедентна атака от държавен орган и мними измамници". Управителят на компанията заявява, че тя е "платежоспособен и надежден партньор".

 „Прогресива Трейдинг“ ООД е сред топ 3 на най-успешните и бързоразвиващи се брокери за първото тримесечие на тази година. Големия успех, политическата необвързаност на дружеството, натрупаните доволни клиенти и екипът от млади и опитни специалисти, водят до безпрецедентната атака от страна на субекти, които оперират на българския пазар без лиценз и без необходимата регулация от страна на Комисия по финансов надзор. Тези злонамерени лица могат да бъдат открити на страницата на Комисия по финансов надзор в раздел Предупреждения за потребителите, пише в становището на дружеството.

„Прогресива Трейдинг“ ООД няма нито едно влязло в сила наказателно постановление или връчен акт за нарушения, по време на настоящето ръководство. Некоректно представените факти в медиите и от мнимия измамник, целят да всеят паника сред клиентите и контрагентите на фирмата, се казва още там.
Подкрепи Economic.bg