Българска компания разработи „извънземен“ хиперавтомобил от бъдещето

Alieno Arcum впечатлява с мощност от 5221 конски сили и максимална скорост от над 488 км/ч

Българска компания разработи „извънземен“ хиперавтомобил от бъдещето

Снимка: Alieno

6570 ~ 1 мин. четене

Футуристична визия, впечатляваща мощност от 5221 конски сили (3 840 кВт) при въртящ се момент 8880 Hm и максимална скорост от над 488 км/ч. Всичко това в един електрически хиперавтомобил. И то български. 

Става дума за топ версията Alieno Arcanum. В превод от латински името може да се преведе като „друга/извънземна мистерия“. Параметрите, посочени в прессъобщението на компанията, наистина подсказват за научно-фантастични възможности. 
 
Горепосочените показатели принадлежат на топ версията на Alieno Arcanum. Производителят я определя като „първата по рода си“ и базирана на иновативно ноу-хау на компанията. 
 
Цената ѝ е 1.5 млн. евро. 
 
Хиперавтомобилът е разработен от основаната и базирана в България компания Alieno. Тя е създадена през 2015 г. от Ахмед Мерчев. Той определя Alieno Arcum „хиперкола от бъдещето с брутално техническо превъзходство“. Автомобилът по думите му изразява мисията на компанията да прави хиперколи с извънземни технологии от бъдещето в настоящето. 
 
В колата има внедрени системи за изкуствен интелект – „все едно имате на разположение свое извънземно, което е ваш пътеводител, бди над вас и ви учи как да достигнете пълния му потенциал докато го шофирате“. 
 
Alieno Arcum има няколко версии: RP5 с мощност 5221 hp, RP4 с мощност 4351 hp, RP3 с мощност 3481 hp и RP2 с мощност 2610 hp. 
 
RP е съкращение от "Raw Power", докато съответното число след него (5, 4, 3, 2) показва ориентировъчната мощност на версията в хиляди конски сили.

Подкрепи Economic.bg