КФН забрани на „Олимпик“ да сключва нови застрахователни договори

Компанията с кипърска собственост може само да обслужва старите полици

КФН забрани на „Олимпик“ да сключва нови застрахователни договори
2441 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Комисията за финансов надзор (КФН) отне правото на „Застрахователна компания Олимпик – клон България“ КЧТ, собственост на кипърската Olympic Insurance, да сключва нови договори с клиенти. До тази мярка се е стигнало след решение на Министерството на финансите и Застрахователния регулатор в Кипър.

На дружеството е предоставен специален лиценз, който му дава право да работи само по вече сключените договори – да урежда висящи претенции, да събира дължими към дружеството премии, както и да удовлетворява други задължения. Но не може да сключва нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, удължаване на срока на сключени договори и разширяване на покритието по тях, както и за забрана свободното разпореждане с активи на клона на територията на България.

За прилагането на специалния лиценз е назначен специален администратор - Mazars Limited, представлявано от Павлос Накузи и Петрос Накузи заедно или поотделно. Дружеството има задължение да гарантира, че за периода на специалния лиценз застрахователят ще извършва само споменатите по-горе дейности. Назначеният специален администратор отговаря и за цялостната дейност на застрахователя, включително за дейността му в България.

От българското дружество потвърдиха, че издадените досега полици са валидни и ще бъдат обслужвани от застрахователната компания. В съобщението се посочва, че „са предприети всички необходими мерки това временно ограничение да бъде отстранено в максимално кратък срок“.
Коментари: 0