Най-голямата океанска вълна в Южното полукълбо е осеметажна

Тя е измерена край Нова Зеландия

Най-голямата океанска вълна в Южното полукълбо е осеметажна

Снимка: Pixabay

Учените в Нова Зеландия са документирали най-голямата вълна, регистрирана някога в Южното полукълбо.

Вълната от 23,8 метра е била измерена от буй на остров Кембъл в Нова Зеландия в Южния океан във вторник, съобщиха от метеорологичната служба в страната, пише Би Би Си.

Тя изпреварва предишния рекорд за най-голяма вълна от 22,03 м, която е регистрирана на юг от австралийския щат Тасмания през 2012 година.

По-големи вълни са регистрирани в Северното полукълбо.

Метеорологичната служба на Нова Зеландия (MetService) е соларния буй през март. Районът е известен с големите си бури, но преди инсталирането на тази технология измерването на вълните е било трудно.

Вълната с височина на осеметажна сграда била генерирана от ниско налягане и ветрове със скорост 65 възела, казва д-р Том Дюрант, старши океанограф на MetService.

"Това е много вълнуващо събитие и доколкото ни е известно, това е най-голямата вълна, регистрирана някога в Южното полукълбо", коментира той пред Би Би Си.

Буйът работи по 20 минути на всеки три часа. Д-р Дюрант казва, че е възможно да е имало дори по-големи вълни по време на бурята, но те не са записани.

Световната метеорологична организация не поддържа официални записи за отделните височини на вълните. Вместо това записва под мярка, известна като "значителна височина на вълната".

По време на бурята в Нова Зеландия значителната височина на вълната е била 14,9 м.

Това е рекорд за Южния океан, но под марката от 19 метра, измерена от буй в северната част на Атлантическия океан през 2016 г., казва д-р Дюрант.

Той допълни, че бурите се движат в Южния океан до голяма степен безпрепятствено поради липсата на земя.

"Той е нещо като "машинно отделение" за вълни, които след това се разпространяват по цялата планета", казва ученият.

"Всъщност, сърфистите в Калифорния могат да очакват енергията от тази буря да стигне до бреговете им за около седмица", допълва той.
Коментари: 0