Ким Чен Ун заплаши с ядрено оръжие

Лидерът на Северна Корея говори за насилствено обединяване с Южна Корея

Ким Чен Ун заплаши с ядрено оръжие

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призова народа си да се готви за обединение с Юга, в случай на агресия срещу Пхенян. Той потвърди, че е осъществен първи опит с ядрено оръжие, което може да бъде използвано, ако суверенитетът на КНДР бъде нарушен. 

Това заяви той по време на Конгреса на Корейската трудова партия, който се проведе на 6 май. Речта на диктатора бе разпространена от официалната информационна агенция КЦТА, а видео от неги - от Севернокорейската централна телевизия. 

"В Народната армия трябва да се поддържа най-високо ниво на готовност за безразсъдни военни провокации на американския империализъм и южнокорейските милитаристи срещу страната ни. И ако врагът разпали огъня на войната, трябва безмилостно да накажем агресорите и да завършим историческото дело за национално обединение", казва Ким Чен Ун в речта си. 

Лидерът на КНДР предложи да се възобновят военни преговори с Южна Корея, но "външни сили" не искат това. Той добави, че за постигане на обединението на страната може да има както мирен, така и немирен способ. 

По думите на Ким Чен Ун трябва да се положат всички усилия за мирно обединение, тъй като не искат нова война на корейска земя. "Затова настояваме за обединение на конфедеративен принцип", обобщи той. 

Подобна идея за обединение на Севера и Юга съществува от 60-те години на миналия век. Тя е първия президент Ким Ир Сен, дядото на Ким Чен Ун.

Лидерът на КНДР подчерта, че страната "може да използва ядрени оръжия само в случай на нарушаване на нейния суверенитет от враждебни агресивни сили, които също притежават такива оръжия", предаде БГНЕС. Той проговори и за "историческия ядрен опит през януари". 

"Годината, в която се провежда партийният конгрес, нашите военни извършиха успешно първият ядрен опит, историческа повратна точка в 5-хилядната история на нашия народ",  заяви Ким в 15-минутна реч, излъчена по телевизията. По думите изстрелването на балистична ракета с голям радиус на действие "демонстрира силата" на страната.

Коментари: 0