Кисинджър става посредник между САЩ и Русия

Той ще съдейства за падане на санкциите срещу Москва и траен мир в Украйна

Кисинджър става посредник между САЩ и Русия
3698 ~ 2 мин. четене

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър ще стане посредник в отношенията между Белия дом и Кремъл при управлението на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и ще участва в разработването на план за нормализиране на ситуацията в Украйна, съобщи германският в. Bild.

Според изданието, което цитира източници от екипа на бъдещия президент на САЩ и данни от европейски специални служби, Кисинджър трябва да стане медиатор между Москва и Вашингтон.

Доналд Тръмп се стреми към сближаване с Кремъл. Бившият държавен секретар може да предложи особено ценен опит от гледна точка на заплахата от нова студена война и сложните отношения на бъдещия президент на САЩ с Китай.

Кисинджър познава Путин от времето на падането на Берлинската стена и е сред малцината американци, които редовно са се срещали с руския президент, отбелязва Bild.

По данни на западноевропейски специални служби Тръмп иска да отмени санкциите срещу Русия по съвет на Кисинджър. Бившият държавен секретар съветва да се признае хегемонията на Русия в бившите съветски републики – от Беларус, Украйна и Грузия до Казахстан. Това означава САЩ да признаят, че пространството между Полша и Иран, Афганистан и Китай е руска сфера на влияние, посочва вестникът.

По въпроса за Украйна главната идея на Кисинджър се състои в това Русия да гарантира сигурността в източната част на страната, а в замяна Западът повече да не повдига въпроса за Крим.

По повод на информациите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл приветства участието на Кисинджър в обсъждането на отношенията между Русия и САЩ, предаде ТАСС.

„Кремъл смята бившият държавен секретар Кисинджър за един от най-мъдрите политици, които имат дълбоки познания в сферата на руско-американските отношения“, каза Песков.

Подкрепи Economic.bg