Китай изненада с растящ внос и износ

Азиатската държава дава индикации за възстановяване от коронакризата, дори без мащабни икономически стимули

Китай изненада с растящ внос и износ

Снимка: Pixabay

Автор: Economic.bg

Вносът на Китай през юни се повиши за първи път след началото на коронавирусната криза, която парализира икономиката през тази година. Правителствените данни показват, че търсенето на стоки е скочило на фона на правителствените стимули, а износът се повишава, давайки знак, че възстановяването на азиатската икономика е в ход.

Пекин се въздържа от агресивни стимули в подкрепа на вътрешното търсене, дори когато нарастването на коронавирусните инфекции по света повдигна въпроса за силата на възстановяване на световната икономическа активност, пише Reuters.

Вносът на Китай през юни нараства с 2.7% спрямо година по-рано, показаха митническите данни от днес, което обърква пазарните очаквания за спад от 10%. Припомняме, че месец по-рано имаше спад с 16.7%.

Износът също се повиши неочаквано - с 0.5%, което предполага, че глобалното търсене започва да набира скорост, тъй като много страни започват да облекчават строгите антивирусни мерки, които тласнаха световната икономика към най-големия спад за последните близо 90 години. Анализаторите очакваха спад на китайския експорт с 1.5% през юни след потъването с 3.3% през май.

„Значителното подобрение на вноса на Китай е индикация за ускоряващото се икономическо възстановяване на страната, което се дължи основно на значителни увеличения на инвестициите в сектори като недвижими имоти и инфраструктура“, заяви Боянг Ксу, китайски анализатор в консултантската фирма DuckerFrontier.

Всъщност вносът на желязна руда е скочил до най-високото ниво за последните 33 месеца, показват данните за търговията, като продажбите се подхранват от нарастващите доставки от мините и стабилното търсене. Вносът на суров петрол също постави рекорд, тъй като цените на петрола се сринаха.

Мартин Расмусен, китайски икономист от Capital Economics, очаква, че китайският импорт ще продължи да се подобрява, тъй като увеличаването на фискалния стимул засилва вътрешното търсене.

Вносът от Съединените щати е нарасна с 11.3% през юни, преобръщайки тренда след началото на коронакризата, при който се отчитаха месечни двуцифрени спадове.

„Изправени пред трудностите, предизвикани от внезапната епидемия, ние все още спазваме своите ангажименти и прилагаме (търговското) споразумение“, заяви говорителят на митниците Лю Куйвен пред журналисти във вторник.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че не мисли да преговаря за търговска сделка по „Фаза 2“ с Китай, тъй като отношенията между Вашингтон и Пекин са „сериозно увредени“ поради пандемията от коронавирус и други проблеми.

Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличи до 29.41 млрд. долара през юни от 27,89 милиарда долара през май.

Китайската икономика се възстановява от рязкото свиване от 6.8% през първото тримесечие, но възстановяването остава крехко, тъй като глобалното търсене намалява поради социалните ограничения и нарастващите случаи на коронавирус. Китайското потребление също е понижено на фона на загуба на работни места и опасения за втора вълна от инфекции.

Експортните резултати на страната обаче не бяха толкова силно засегнати от глобалното забавяне, както се опасяваха някои анализатори, въпреки че слабите задгранични поръчки могат да натежат на производителите в следващите тримесечия.

„Повторното отваряне на големите западни икономики и повишеното търсене в чужбина на лични предпазни средства и маски подкрепиха китайския износ през юни“, каза Ксу от DuckerFrontier. „Освен това прекъсванията на производството в търговските конкуренти на Китай също помогнаха за прехвърляне на някои поръчки към китайските износители.“

Въпреки частичното възобновяване на западните икономики през последните няколко седмици, някои страни отново въвеждат различни мерки за блокиране, за да се борят с възраждането при случаи на коронавирус.

„В бъдеще подемът, предизвикан от доставките на маски, медицински продукти и оборудване за работа от вкъщи, които все още нарастват с над 30% на годишна база, ще продължи да избледнява и да тежи на износа“, каза Расмусен от Capital Economics, добавяйки че експортът ще започне да се свива отново.

Влошаването на отношенията между САЩ и Китай, свиването на глобалното търсене и прекъсванията при веригите за доставки също могат да окажат натиск върху търговските перспективи в дългосрочен план, се казва в доклад от събота на Института за напреднали изследвания в Шанхайския университет по финанси и икономика.

Търговският излишък на страната за юни възлиза на 46.42 млрд. долара, в сравнение с излишък от 62.93 млрд. долара през май.

Коментари: 0