Китай не допуска внос на български хранителни продукти с роза Дамасцена

За това са се оплакали български вносители

Китай не допуска внос на български хранителни продукти с роза Дамасцена

Снимка: Wikipedia

Малки и средни предприятия се оплакват, че Китай не допуска внос на български хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена. Това става ясно от последното участие на фирми на международния панаир за малки и средни предприятия CISMEF в гр. Гуанджоу, където страната ни се представи с национален щанд, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). 

Проблемът с роза Дамасцена е поставен от Костадин Джатев, ръководител на СТИВ Шанхай пред министъра на индустрията и информационните технологии на Китай Миао Уей по време на панаира. Става въпрос за продукти като вода, сладка, конфитюри, бонбони, локум и др. Департаментът по стандарти за безопасност на храните, изследване и оценка на Националната здравна програма към Националната комисия за здраве и семейно планиране на Китай са приели и публикували допълнителен списък с разрешените съставки за хранителни продукти в Китай. 

Документът представлява т. нар. положителен списък на традиционно нехранителни субстанции, които могат да бъдат влагани в хранителни продукти. Това означава, че всичко което не фигурира в него не може да бъде добавяно в храни и разпространявано на китайския пазар. 

В този списък единствения вид роза, който е изрично упоменат е вида Рогоза. Това автоматично означава, че българските хранителни продукти със съдържание на роза Дамасцена нямат право да бъдат продавани в Китай. 

Към момента български хранителни продукти могат да бъдат продавани без да се упоменава изрично използвания сорт роза. Проблемът не засяга козметичната и парфюмерийна индустрия.
Коментари: 0