Пучдемон няма да се яви пред испанския съд

Отстраненият от длъжност каталунски премиер го грози 30 години престой в затвора

Пучдемон няма да се яви пред испанския съд

Отстраненият от длъжност премиер на Каталуния Карлес Пучдемон в четвъртък няма да се яви в Националната съдебна колегия на Испания, за да даде показания. Това заяви неговият адвокат, цитиран от световните медии.

„Не, той (Пучдемон – б.пр.) няма да отиде (в съда – б.пр.), защото предпочита да наблюдава и чака”, подчерта юристът и добави: „Ние решихме да не подаваме молба за предоставяне на убежище и да оспорваме пред съда всяко искане за екстрадиция”.

Според решение на испанската Национална съдебна колегия Пучдемон, както и редица други бивши членове на разпуснатото от Мадрид каталунско регионално правителство, трябва да се явят да свидетелстват на 2 и 3 ноември. Испанската прокуратура подаде иск срещу бившите каталунски лидери, които обвинява в бунт и метеж. Испанското законодателство предвижда за подстрекателство към бунт срещу централните власти 30 години затвор.

В случай, че заподозрените откажат да се явят пред съда, прокуратурата може да поиска тяхното задържане. Във вторник на пресконференция в Брюксел Пучдемон заяви, че е готов да влезе в затвора, само ако „има решение след справедлив съдебен процес”.

Коментари: 0