Китай няма да приеме „кражбата” на TikTok от САЩ

Съединените щати използват политически натиск, за да възпрепятстват работата на китайски компании на своята територия, казват говорителят на китайското външно министерство

Китай няма да приеме „кражбата” на TikTok от САЩ

Снимка: Pixabay

Китай няма да приеме „кражбата” на китайска технологична компания TikTok от САЩ, съобщиха държавните медии във вторник, а Пекин има начини да отмъсти срещу натиска на Вашингтон.

 

"Въпреки че Пекин вероятно ще бъде предпазлив при налагането на еквивалентни ограничения на американските компании в Китай, той има много начини за отмъщение", се казва в документа, цитиран от DPA.

Microsoft заяви в понеделник, че е в процес на разговори с компанията-майка ByteDance за закупуване на части от TikTok, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп даде на компаниите 45 дни за постигане на сделка. Първоначално Тръмп беше заплашил, че ще забрани TikTok в САЩ от съображения за национална сигурност.

Съединените щати използват политически натиск, за да възпрепятстват работата на китайски компании на своята територия, заяви днес говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин.

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви през уикенда, че Вашингтон може да предприеме действия "за кратко" срещу TikTok и други китайски компании, за които се смята, че споделят данни с китайското правителство.

ByteDance коментира преди дни, че все още е ангажирана с това да бъде глобална компания, въпреки „сложните и невъобразими трудности“, включително „напрегнатата“ международна политическа среда.

Коментари: 0