Китай ще свие покупките на американски селскостопански стоки

Ескалиращото напрежение между Вашингтон и Пекин може да провали „първа фаза“ от сделката между двете най-големи икономики

Китай ще свие покупките на американски селскостопански стоки

Снимка: БТА

996 ~ 3 мин. четене

Китайските правителствени органи са инструктирали големите държавни компании Cofco, Sinograin и други да преустановят покупките на някои американски селскостопански стоки, сред които соя и свинско месо. Това се случва, докато ескалацията на напрежението между Вашингтон и Пекин расте заради ситуацията в Хонконг, съобщават хора, запознати със ситуацията, пред Bloomberg. Частните компании все още не са получили инструкция да спират вноса, твърдят източниците.

Спирането на вноса на селскостопански стоки е последният признак, че търговската сделка между двете най-големи икономики в света е поставена в опасност. Миналия месец китайският премиер повтори обещанието си за изпълнение на споразумението, което бе подписано през януари, но напрежението се покачва на фона на противопоставянето на Вашингтон срещу затягане на хватката срещу Хонконг от страна на Пекин. Ходът на Китай нагнети настроенията на пазарите, като индексът S&P 500 започнаха търговията със загуба от 0.6%.

Мерките за преустановяване на вноса идват, след като президентът Доналд Тръмп в петък разкритикува Китай заради наложеното противоречиво ново законодателство по отношение на националната сигурност на Хонконг. Според критиците този законопроект ще подкопае принципа „една държава, две системи“, който запазва Хонконг автономен от континенталната част от 1997 г.

Пекин изчаква да види какви стъпки ще предприеме Тръмп, преди да направи следващия си ход, заяви един от източниците.

Заплахите на Тръмп

В петък Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще започнат процеса по отнемане на част от привилегирования търговски статут на Хонконг, без да уточнява колко промени ще влязат в сила и колко изключения ще се прилагат. Той също обеща санкции срещу китайски и хонконгски служители, „пряко или косвено участващи“ в разрушаването на автономията на Хонконг.

Инвеститорите в акции реагираха положително на забележките на Тръмп, тъй като той не предостави никакви подробности или времеви рамки за това какви действия могат да последват.  Докато Тръмп периодично е заплашвал, че ще прекрати „първа фаза“ на търговската сделка, неговите топ икономически съветници предполагат, че тя ще продължи. Лари Кудлоу, директор на Националния икономически съвет, заяви пред CNBC в четвъртък, че търговското споразумение „продължава за момента и може да постигнем напредък там“.

Двете страни си разменяха забележки по редица въпроси от коронавируса до Тайван през последните седмици, а министърът на външните работи на Китай Уанг Йи предупреди по време на важни законодателни срещи в Пекин, че в САЩ настояват за „нова студена война“.

Китай се съгласи да закупи американски селскостопански стоки на стойност около 36.5 млрд. долара през 2020 г. като част от първата фаза на търговска сделка, подписана през януари. Въпреки това, епидемията от коронавирус осуети тези планове, като Китай успя да внася само 3.35 милиарда долара американски селскостопански продукти през първите три месеца на годината, което е най-ниското за този период от 2007 г. насам, показват данни на американското министерство на земеделието.

И все пак, тъй като Китай започна постепенно да отваря отново икономиката си от блокадата, причинена от вируса, страната увеличи темповете си на внос, включително повече от 1 млн. тона американска соя само за две седмици през май и редки покупки от САЩ като соево масло и етанол. След това обаче напрежението между САЩ и Китай започна да ескалира, като Тръмп обвинява азиатската нация, че заблуждава света за мащаба и риска от избухването на коронавируса.

Подкрепи Economic.bg