Китай забрани вноса на свинско месо от Германия

Очаква се този ход да бъде от полза за други големи доставчици като САЩ, Испания и Бразилия

Китай забрани вноса на свинско месо от Германия

Снимка: Unsplash

Китай забрани вноса на свинско месо от Германия, след като тази седмица бе потвърден първият случай на Африканска чума по свинете (АЧС) в една от германските провинции. Забраната за внос от третия по големина доставчик в света идва на фона на огромен недостиг от продукта в Китай, след като държавата беше изправена пред една от най-големите епидемии по прасетата, предава Reuters.

Асоциацията на германските фермери DBV призова местното правителство да продължи разговорите с Китай относно използването на регионална забрана за внос. Предложението им е да бъде включена само областта, в която е открит случай на АЧС, а не да се налага обща национална забрана за внос.

Новината за забраната идва няколко дни преди китайският президент Си Дзинпин да се срещне чрез видеовръзка с германския канцлер Ангела Меркел и лидерите на Европейския съюз.

Очаква се този ход да бъде от полза за други големи доставчици като САЩ, Испания и Бразилия.

„Испанският сектор на белите свине е напълно готов да продължи тенденцията си на растеж в продажбите на безопасно и качествено свинско месо на китайския пазар“, заяви в петък, преди да бъде обявена забраната, Даниел де Мигел, международен директор на търговския орган Interporc.

Съединените щати също са в „добра позиция“ да доставят повече свинско месо в Китай, каза Джо Шуеле, говорител на Федерацията за износ на месо в САЩ.

Африканската чума по свинете се предава чрез контакт с телесните течности на заразените животни и може да се разпространява от хора и камиони. Почти винаги е фатално при свинете и няма налични лекарства или ваксина, но не вреди на хората.

 

Коментари: 0