Китай залага все повече на водородните коли

Държавата вече разполага с над 7000 превозни средства на водород

Китай залага все повече на водородните коли

Снимка: Unsplash

Китайските автомобилни производители обявиха планове за увеличение на продажбите на превозни средства, които се задвижват от водород. Очаква се да бъдат отпуснати и средства от правителството, които да се използват в подкрепа на тази идея.

SAIC Motor, най-големият автомобилен производител в Китай, който има партньорства с Volkswagen и General Motors, заяви в неделя, че планира да продаде над 10 000 автомобила с водородни горивни клетки до 2025 г.

Производителят на търговски превозни средства Beiqi Foton Motor, подразделение на BAIC, заяви миналата седмица, че има за цел да продаде 4000 автомобила на водород до 2023 г. и 15 000 такива до 2025 г.

Съобщенията дойдоха след като по-рано през септември служител на финансовото министерство заяви, че Китай ще пусне нов пакет от политики в подкрепа на разпространението на превозни средства с водородни горивни клетки.

Китай сега разполага само с флота от над 7000 автомобила, които се задвижват от водород. Междувременно има над 4 млн. коли, които са изцяло електрически и хибридни.

В момента правителството отпуска субсидии за продажбите на електромобили. Новите политики, които се очаква да бъдат обявени още през този месец, според хора запознати с въпроса, ще бъдат отпускани на база изградена по-стабилна верига за доставки.

Пилотните градове, в които вероятно ще започне да действа новата програма, са Пекин, Шанхай, както и тези в северните провинции Шанси и Източна Дзянсу, според източниците на Reuters.

Някои световни производители на автомобили като Toyota Motor и Hyundai Motor вече обявиха плановете си за създаване на автомобили, задвижвани от водород в Китай.

 

Коментари: 0