Китайски милиардер разпродава бизнес империята си

Доскоро най-богатият китаец, Уанг Джианлин бе принуден от властите да се раздели с проектите в чужбина

Китайски милиардер разпродава бизнес империята си
Китайският милиардер Уанг Джианлин доскоро можеше да се похвали с глобална бизнес империя. Сега доскорошният най-богат човек на страната започна разпродажба на собствеността на компанията си извън страната и се съсредоточава в местните инвестиции, съобщава CNN.

Удивителният завой е резултат от натиска на китайското правителство и от необходимостта да се изплатят дълговете, натрупани през годините на разширяване в чужбина.

Последният ход дойде във вторник, когато звеното на Уанг за недвижими имоти и развлекателен конгломерат - Dalian Wanda Group обяви, че се е съгласила да продаде някои от своите проекти в Австралия.

Уанг се опитва да набере средства, като разпродава имоти по целия свят. Wanda обяви миналата седмица, че продава своя дял в проекта за луксозен хотел в Лондон One Nine Elms за £36 млн. (50 млн. долара). Компанията вече се оттегли миналата година от проекта Nine Elms Square - по-голям строителен обект, част от който е и хотелът.

Серията продажби последва след репресивни мерки от страна на китайското правителство срещу компании като Wanda, правещи агресивни инвестиции в чужбина, срещу които се трупат дългове навън.

През август властите в Китай обявиха, че ограничават инвестициите в чужбина от китайски компании, насочени специално към сектори, в които Wanda активно участва - недвижими имоти, хотели, развлечения и спорт.

Според експерти с тези мерки китайското правителство се опитва да отговори на опасенията, че потокът пари, изливащи се извън страната, може да дестабилизира финансовата система. Властите също така искат да намалят риска китайските компании да правят нерационални или рискови инвестиции в чужбина.

Освен във луксозни строителни проекти в градове като Лос Анджелис, Чикаго и Истанбул, Уанг наля много пари и в бизнеси, свързани с развлечения и спорт, като испанският футболен отбор "Атлетико Мадрид" и холивудското студио Legendary Entertainment, което продуцира филми като "Джурасик свят" и трилогията "Последният ергенски запой".

Миналата година именно заради мерките на китайските власти пропадна сделка на Wanda на стойност 1 млрд. долара по придобиването на Dick Clark Productions - компанията, която продуцира Златните глобуси и други големи шоута.

Уанг, бивш военен, който е в бизнеса от края на 80-те години, сега се опитва да стабилизира огромната си империя, и да се съсредоточи върху китайския си бизнес.

В речта си на годишната среща на Wanda за служители в събота Уанг подчерта, че 93% от активите на компанията са в Китай. Той каза още, че компанията ще разпродаде още свои международни проекти.
Коментари: 0