Глобалната космическа индустрия официално приветства нов играч (видео)

Rocket Lab успешно изстреля първите си три сателита в орбита

Глобалната космическа индустрия официално приветства нов играч (видео)

Снимка: Screenshot/Twitter

В близкото минало космосът бе запазена територия за правителствените агенции, днес частните компании постепенно вземат превес. След появата на SpaceX на Илон Мъск, Virgin Galactic на Ричард Брансън и Blue Origin на Джеф Безос, сега на хоризонта се задава още един конкурент с амбицията да се намеси в многомилиардния бизнес. Става дума за калифорнийския стартъп Rocket Lab. 

Компанията дебютира в Нова Зеландия, от където през уикенда изстреля в орбита три малки сателита, предава CNN. Според изпълнителния директор Питър Бек „се отбелязва началото на нова ера в търговския достъп до космоса“. Появата на Rocket Lab е поредното доказателство, че бизнесът все повече укрепва позициите си в космоса. 

Преди официално да успее да изстреля трите сателита в космоса, Rocket Lab е извършила само един тест. „Достигането до орбита на втори тестов полет е значимо само по себе си“, коментира още Бек. 

Интересно е, че компанията е предпочела да построи собствена площадка на остров в Нова Зеландия, вместо да плати за използването на съществуваща инфраструктура. 

В момента Rocket Lab е вкарала в производство 5 от своите 17-метрови ракети Electron. Целта ѝ е да извърши още едно изстрелване в първите месеци на 2018 г. Планът е годишно да се правят по 50 на брой. 

Rocket Lab е основана преди повече от 10 години от Питър Бек, авиокосмически инженер от Нова Зеландия. Компанията има подкрепата на американския гигант Lockheed Martin и на няколко играчи за рисков капитал.
Коментари: 0