Китайските инвестиции в САЩ се стопиха още преди пандемията

Спадът на инвестициите на Пекин в Съединените щати отразява напрежението между двете най-големи икономики в света

Китайските инвестиции в САЩ се стопиха още преди пандемията

Снимка: Pixabay

816 ~ 1 мин. четене

Директните инвестиции на Китай в Съединените щати паднаха до най-ниското си ниво след Световната рецесия през 2009 г., дори преди пандемията от коронавируса да затвори голяма част от глобалната търговия.

Спадът на китайските инвестиции в Съединените щати отразява напрежението между двете най-големи икономики в света и ограниченията на китайското правителство за инвестиции в чужбина, пише FinancialExpress.

Според доклад на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай и консултантската фирма Rhodium Group преките инвестиции на Китай в САЩ са спаднали от 5.4 млрд. долара през 2018 г. на 5 млрд. долара миналата година.

Преките инвестиции включват сливания, придобивания и инвестиции в офиси и фабрики, но не и финансови инвестиции като покупка на акции и облигации.

Докладът отчита, че преките китайски инвестиции в Съединените щати на практика изчезнаха между януари и март тази година – свивайки се до 200 млн. долара. Причината за резкия спад е отражението на пандемията от Covid-19 върху световната икономика.

Инвестициите на САЩ в Китай за миналата година са 14 млрд. долара, а през 2018 г. те са били 13 млрд. долара. Но това увеличение до голяма степен се дължи на обявените преди това проекти, включително фабриката на Tesla в Шанхай.

Администрацията на президента Донлд Тръмп и Пекин постигнаха временно търговско споразумение през януари, предназначено да облекчи напрежението между двете страни. Но пактът бързо бе изпреварен от пандемията.

Коментари: 0