Китайските внос и износ започнаха да се възстановяват

Дали обаче тенденцията ще продължи зависи от хода на преговорите със САЩ

Китайските внос и износ започнаха да се възстановяват

Снимка: БТА

Вносът и износът от Китай са започнали да се възстановяват през първата половина на март. Това обяви говорителят на китайското търговско министерство Гао Фенг, пише агенция Reuters. Той добави, че цялостното търговско представяне на Китай през първото тримесечие на годината остава стабилно.

Миналия месец износът от Китай отчете най-голямото си понижение от три години насам, докато вносът намаля за трети пореден месец, подсказвайки, че предстои още забавяне на икономиката на азиатската страна.

Също така в средата на март стана ясно, че ръстът на промишленото производство в Китай е паднал до 17-годишно дъно през първите два месеца на годината, което подсказва за по-нататъшно отслабване на втората по големина икономика в света. Данните показаха, че инвестициите в имоти се увеличават, но общите продажби на дребно се забавят.

Китайската икономика вероятно ще продължи да се възстановява, ако Пекин успее да прекрати търговската война с Вашингтон. Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори с Китай вървят добре. Той добави, че водещите американски преговарящи ще отидат в Китай този уикенд, за да продължат със сделката. На въпроса за вдигането митата за китайски стоки, Тръмп обаче каза: „Не говорим за премахването им. Говорим за това да ги оставим за значителен период от време, защото трябва да се уверим, че ако сключим сделката, Китай ще спазва“.

Коментари: 0