Кметът на Лондон отхвърли плана за небостъргача-лале

Според него обществената полза от проекта ще е ограничена

Кметът на Лондон отхвърли плана за небостъргача-лале

Снимка: Foster + Partners

Кметът на Лондон посъветва планиращите да отхвърлят предложения за нов небостъргач в центъра на града, наричан Лалето.

През април City of London Corporation (CLC) одобри предложената на улица Бъри сграда Tulip с височина 1000 фута (305 м) до кулата Гъркин. Компанията твърди, че небостъргачът е "наистина уникален" и ще увеличи броя на хората, които посещават столицата през почивните дни.

Садик Хан обаче каза, че има редица опасения, повдигнати в доклада на експертната група в Лондон, които предполагат, че кулата ще навреди.

Хан съветва планиращите CLC да отхвърлят разрешението, като посочва редица установени причини - проектът не съставлява най-високото качество на проектиране, което се изисква за района; близостта, височината и материалът биха имали отрицателно въздействие върху обекта на световното наследство Tower of London; пространството около предложената сграда е недостатъчно, за да бъде безопасно и да се предотврати пренаселеността; липсата на нови места за паркиране не е в съответствие с Лондонския план за транспорт.

Говорител на кмета заяви, че "г-н Хан има редица сериозни опасения във връзка с това заявление и след като е проучил подробно, е отказал разрешение за схема, която според него ще доведе до много ограничена обществена полза", съобщава Би Би Си.

Проектираната от Foster + Partners кула трябваше да бъде построена на улица "Бъри" 20.

Комитетът за планиране и транспорт на City of London Corporation подкрепи плана с 18 на 7 гласа по-рано тази година, след като бяха наложени условия, като например ограничаване на продажбите на билети по време на пиковите часове.
Коментари: 0