Кои от най-известните коледни базари ще се проведат през 2020 г.

Коронавирусната пандемия закри много обществени събития, но все още има места, които ще пазят коледния дух

Кои от най-известните коледни базари ще се проведат през 2020 г.

Снимка: Pixabay

5412 ~ 4 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Голяма част от коледния дух идва от базарите, които се провеждат през целия месец декември. Някои от тях датират далеч назад във времето - през 13 век. Но сега по целия свят се организират подобни събития около Коледните и Новогодишните празници. Въпросът е какво ще се случи тази година предвид пандемията от COVID-19 и ограниченията за струпване на много хора на едно място.

Ето кои са големите базари в Европа, които според CNN ще се състоят и тези, които няма да успеят:

Коледният базар във Виена – Виенска мечта

В присъствието на северни елени, гигантско виенско колело и класическа рождественска сцена, Виена ще приветства гости от цял свят и тази година.

На събитието, известно още като Wiener Christkindlmarkt, ще откриете над 150 щанда, предлагащи вкусни лакомства, като австрийски колбаси и бисквити.

Въпреки че има около 20 коледни базара в столицата на Австрия, от които човек може да избира, този е по-специален, понеже е сред най-старите, който се провежда в града.

Коледен базар в Базел, Швейцария

Повечето швейцарски градове са доста завладени от празнични пазари по това време на годината и атмосферата е невероятна. Този в Базел е най-големият и може би най-добрият наоколо.

Разделен на две различни секции - Barfusserplatz и Munsterplatz, той се състои от близо 200 приказно декорирани сергии, продаващи коледни лакомства, декорации и свещи.

Въпреки ситуацията с коронавируса базарът ще радва хората и тази година.

Базарът в Страсбург, Франция

Един от най-старите коледни базари в Европа е този в Страсбург, който е организиран за първи път през 1570 г.

Всяка година около два милиона души посещават пазара, на който има около 300 дървени щанда, продаващи всичко - от декорации и подаръци до местно елзаско вино.

За съжаление той няма да се проведе тази година. Миналия месец кметът Жана Барсегиан потвърди, че той се отменя поради нарастването на броя на заразени във Франция.

Winter Wonders (Брюкселски зимни чудеса), Белгия

Брюксел наистина оживява по Коледа благодарение на Winter Wonders, който по-скоро прилича на фестивал, отколкото на пазар.

Годишната феерия, която се простира от Place de la Monnaie до Marche aux Poissons, е едно от най-големите и най-популярни събития в Белгия. Светлинно и звуково шоу и пързаляне с кънки на лед са сред дейностите, на които можете да се насладите.

Но зимните чудеса на Брюксел бяха отменени от организаторите "поради настоящата здравна ситуация".

Коледният базар в Прага, Чехия

Столицата на Чешката република е самото определение за зимна страна на чудесата през празничния период.

Площадът на Стария град предлага безкрайни забавления под формата на шоута на живо, танцови представления и творчески работилници. Докато централният площад е известен с греяното си вино и клобаса (традиционна чешка наденица).

Тази година обаче пазарите в града са отменени в резултат на Covid-19.

Пазарът на Fira de Santa Llucia (Фира де Санта Лусия), Барселона

Датираща от 1786 г., Fira de Santa Llucia се разраства от еднодневно събитие за отбелязване на празника на Санта Llucia до триседмичен панаир.

Разположен точно пред катедралата в Барселона, оживеният пазар е разделен на четири различни секции. Там посетителите могат да намерят вкусни коледни сладки с горещ шоколад, работилници за подаръци и открита сцена.

Тази година базарът ще се проведе от 29 ноември до 23 декември 2020 г.

I Mercati Natale, Piazza Santa Croce, Флоренция

Има много какво да се види на този очарователен пазар, но нищо не може да покрие красивият фон, предоставен от францисканската базилика на Санта Кроче.

На пазара със сигурност няма недостиг на меденки, щрудели и традиционни бисквити.

Организаторите на базара са заявили пред CNN, че правят всичко възможно да работят от 27 ноември до 23 декември.

Коледа в Загреб, Хърватия

Загреб е избиран за „най-добрата дестинация за коледния пазар“ в Европа три поредни години. Хората споделят, че изживяването е неповторимо и очакват с нетърпение следващата Коледа.

Към момента все още не е ясно дали той ще се проведе.

Коледа в Тиволи, Копенхаген, Дания

С над 500 000 приказни светлини, украсяващи красивите улици на Копенхаген, коледният пазар в Копенхаген е сред най-посещаваните в света.

Коледа в Тиволи все още е планирана да се състои от 13 ноември до 3 януари 2020 г.

Коледен пазар в Талин, Естония

Разположен на площада на кметството в Талин, базарът изобилства от традиционна естонска кухня, занаятчийски хляб и ръчно направени играчки. Но тази година той беше официално отменен.

Tuomaan Markkinat (Туоман Маркинат), Хелзинки

Този чудесен скандинавски коледен базар се провежда на Сенатския площад на Хелзинки, близо до статуята на император Александър II.

Основната част на Tuomaan Markkinat е винтидж въртележка, а по-малките могат да си поговорят с Дядо Коледа, който има собствена дървена колиба и да си поискат подарък. Базарът ще работи от 5 до 22 декември тази година.

Gendarmenmarkt и Christkindlesmarkt, Германия

Един от най-известните базари в Берлин е Gendarmenmark. Разположен между Franzosischer Dom и Deutscher Dom, това е лабиринт от дървени колиби, предлагащи греяно вино и джинджифилов хляб.

В Нюрнберг, вторият по големина град в Бавария, известният коледен базар Christkindlesmarkt съществува от 16-ти век.

На Коледа, на централния пазарен площад на града са издигнати около 180 трибуни и цялата област кипи от активност.

Пазарът привлича около два милиона души всяка година и несъмнено е един от годишните акценти в Нюрнберг.

За съжаление и двете събития бяха отменени тази година.

Подкрепи Economic.bg