Кои приложения знаят телефонния ви номер

Технологиите може освен полезни, да са и опасни

Кои приложения знаят телефонния ви номер
9706 ~ 2 мин. четене

Мобилните номера на милиони хора се съхраняват в онлайн бази данни, които са достъпни за всеки. Данните са събрани от мобилни приложения, които обещават да блокират нежелани обаждания или такива от хора непознати за вас. Оказва се обаче, че много от телефонните номера са събрани без знанието на собствениците им. Проучване на BBC показа, че номерът на бившия министър-председател на Обединеното кралство Дейвид Камерън е част от тези онлайн архиви.

При инсталирането им създателите на приложенията изискват от потребителите достъп до телефонния им указател, което автоматично ги добавя към списъци, които надвишават над два милиарда записа. След това може да свържете даден номер с неговия собственик, въпреки че не е възможно чрез търсене на дадено име да получите номера му. Търсенията могат да се извършват на интернет страницата на доставчиците на приложенията, без дори да инсталирате специален софтуер. Общото за всички приложения е, че са безплатни и се предлагат за най-популярните мобилни операционната системи - Android и iOS.

Ето и приложенията, които освен полезни може да се окажат и опасни за вас:

Truecaller
Издателят на приложението предлага безплатна защита от спам, така че да можете да се свържете само с хора, които познавате. От компанията твърдят, че имат данните на над 2 млрд. потрбители в базата си. Приложението е свалено от над 100 млн. потребители.

През 2013 г. Truecaller призна, че е станала жертва на хакерска атака, но компанията заяви, че не е имало изтичане на информация от сървърите й. Също така беше съобщено, че базираните в Швеция сървъри, са с гарантирана защита. Компанията многократно е заявявало, че не споделя никаква информация с външни организации. 

Sync.MEПриложението идентифицира входящите повиквания, включително трите имена и снимка на обаждащия се, независимо от това дали те са въведени в телефона ви. Sync.ME предлага и популярната спам защита, търсене по телефонен номер, както и свързване на контактите Ви с профилите им в социалните мрежи Facebook, Instagram, Twitter и VKontakte. Използва се от над 1 млн. потребители.

CM SecurityПриложението е известно основно като антивирусна програма за мобилни телефони и таблети срещу т.нар. "троянски коне", зловреден и шпионски софтуер. CM Security услужливо предлага да блокира нежелани телефонни повиквания според нуждите Ви, ако дадете достъп до контактите си. Над 100 млн. потребители са използвали приложението.

Въпреки че много от посочените функции са доста полезни, ви съветваме да бъдете внимателни с това, което споделяте. 
Подкрепи Economic.bg