Колко изгубиха най-богатите от борсовия срив

Уорън Бъфет, Марк Зукърбърг и Джеф Безос са най-големите губещи

Колко изгубиха най-богатите от борсовия срив

Снимка: Pixabay

4121 ~ 2 мин. четене
Някои от най-богатите хора в света - включително Уорън Бъфет, Марк Зукърбърг и Джеф Безос - загубиха милиарди от срива на акциите в понеделник, пише Forbes.

Индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 1 175 пункта, или с 4,6%, отбелязвайки най-големия си  еднодневен спад в историята. и изтривайки печалбите си за годината. Dow, който проследява 30 компании в САЩ, е намалял с 2% досега тази година. S&P 500 и Nasdaq също паднаха с около 4% всеки в понеделник.

Уорън Бъфет се оказва най-големият губещ от кризата на Уолстрийт, той е загубил 5,3 млрд. долара от състоянието си - почти 6% спад в рамките на само един ден. Той все още е третият най-богат човек в света с нетно богатство от 84.6 млрд. долара, според рейтинга на милиардерите в реално време на Forbes.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг е следващият с най-големи загуби, като е загубил 3,6 млрд. долара, или 4,7% от нетното си богатство, а акциите на неговата компания Facebook спаднаха с 5%. Той завърши деня със 73,1 млрд. долара на своята сметка.

Джеф Безос, най-богатият човек на планетата и шеф на Amazon, е загубил 3,2 милиарда долара. Това изтрива точно същата сума от $3.2 млрд., които той спечели само за ден миналата седмица, след като компанията му обяви отлични финансови резултати. Той все още притежава впечатляващите 115,7 милиарда долара, което му дава преднина от 25 милиарда долара пред втория най-богат човек на планетата, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс.

Междувременно съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин загубиха всеки по 2.2 млрд. долара, а акциите на компанията-майка Alphabet паднаха с 5%. 

Състоянието на основателя на Oracle Лари Елисън е паднало с 2,2 млрд. долара.

Общо шестимата милиардери, които пострадаха най-много от срива на пазара, са загубили сумата от 18,8 милиарда долара само за един ден. 

Голяма част от състоянието на най-богатите хора в света е обвързано с акциите, притежавани от тях в техните публично търгувани компании, и са уязвими от колебанията на пазара.
Подкрепи Economic.bg