Комбинирана система произвежда едновременно ток и водород

Концепцията се нарича \"hydricity\"

Комбинирана система произвежда едновременно ток и водород
4958 ~ 2 мин. четене
Нова концепция, наречена "hydricity" позволява генерирането на електричество от слънчева енергия и в същото време произвежда и съхранява водород за производство на електроенергия денонощно. 
Идеята е дело на Ракеш Агравал, професор в университета Пардю, който работил съвместно с докторанта Емре Генджер и други изследователи. Тя е публикувана в Бюлетин на Националната академия на науките в САЩ, предава GreenTech.

„Традиционното производство на електроенергия и производството на водород са проучвани винаги отделно, но това, което ние сме направили, е синергично интегриране на тези процеси, като същевременно сме ги и подобрили”, обяви Агравал. 

При подгряването в системата водата се загрява доста над нейната точка на кипене – в този случай от 1000 до 1300 градуса по Целзий. При тази висока температура се генерира пара за задвижване на турбините, но наред с това работят и слънчеви реактори за разделяне на водата на водород и кислород. Голямо предимство на комбинацията е фактът, че дневната нощната системи за работа в този цикъл използват до голяма част едно и също оборудване, което им позволява да са много ефективни и да работят безпроблемно заедно.

Общата ефективност на процеса е близо 35%, твърдят учените. Тя е колкото на най-добрите фотоволтаични клетки, заедно с батериите. 

„В процеса ние произвеждаме водород и електричество по време на светлата част от деня, съхранявайки водород, а след това, когато слънчевото греене не е на разположение, използваме водород за производство на електроенергия с помощта на турбинен водороден цикъл. Тъй като системата може да работи денонощно, парните турбини работят непрекъснато и не са необходими спирания и рестартирания. Освен това нашата комбинирана система е по-ефективна от самостоятелните процеси за производство на електричество от слънцето и за произвеждане и съхраняване на водород.", обясняват учените.
Подкрепи Economic.bg