Компаниите разпродават офисите си с все по-бързи темпове

Фирми от Европа, Близкия изток и Африка са продали корпоративни имоти на стойност 27 млрд. евро през 2020 г.

Компаниите разпродават офисите си с все по-бързи темпове

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Компании продават недвижими имоти по-бързо от всякога в опит да укрепят финансовите си портфейли, след като ги връхлетя COVID кризата. Фирми от цяла Европа, Близкия изток и Африка са се разделили с корпоративни имоти на стойност 27 млрд. евро през 2020 г., сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle Inc (JLL), цитиран от Bloomberg.

Според данните това е малко повече в сравнение с година по-рано, когато бяха регистрирани продажби за 26.8 млрд. евро, въпреки че общите сделки с недвижими имоти се сринаха по време на пандемията.

„Компаниите се отказват от имоти, за да запазят капитала си и да освободят ликвидност, както и да реорганизират портфейлите си, за да подкрепят постпандемичните бизнес планове“, коментират от JLL.

Малко над една трета от корпоративните продажби са на офис имоти, като обемите са скочили с 10% спрямо предходната година.

Мащабните ограничителни мерки заради коронавируса ограничиха значително приходите на много търговци на дребно и хотелиери през 2020 г., като натовариха балансите им и ги принудиха да набират капитал. Много от продажбите включват договори за обратно наемане, позволяващи на компаниите да имат достъп до капитал, като същевременно запазят помещенията си. Търговци на дребно, сред които британските John Lewis Partnership Plc и Matalan, бяха сред продавачите на имоти.

Принудителното преминаване към дистанционна работа от вкъщи също провокира много фирми да преразгледат бъдещите си нужди от недвижими имоти.

„Това, на което сме свидетели, е преосмисляне от страна на много предприятия на връзката им с недвижимите имоти“, заявява изпълнителният директор на JLL Марк Каски.

Данните показват още, че през 2018 г. продажбите на имоти са били на стойност 23 млрд. евро, а през 2017 г. и 2016 г. -  съответно за по 19.6 и 20.1 млрд. евро.

Коментари: 0