Компания помагала на наркотрафиканти чрез хакнати Samsung и BlackBerry телефони

Изпълнителният директор на Phantom Secure е задържан, а четирима от сътрудниците му се издирват

Компания помагала на наркотрафиканти чрез хакнати Samsung и BlackBerry телефони
Хората зад компанията за киберсигурност Phantom Secure са уличени в заговорничество с наркокартели, предава CNBC. Те са подведени под отговорност от американското Министерство на правосъдието, че са помагали на престъпниците да продават дрога посредством криптираните устройства. Става дума за телефони на Samsung и BlackBerry, които компанията е хаквала, за да ги направи след това по-високо криптирани. 

Канадската компания първоначално попадна в полезрението с продажбите на модифицирани модели Samsung и BlacкBerry. Оказва се обаче, че тя съвсем осъзнато ги е доставяла и на трафиканти, давайки си сметка, че по този начин ще подпомогне разпространението на нелегалната стока. 

Именно заради това сега главният изпълнителен директор на Phantom Secure Винсент Рамос, както и четирима от неговите сътрудници, са получили обвинение от властите за „съзнателна и умишлена конспирация“, довела до възпрепятстване на правосъдието. 

Това е първият случай, когато американското правителство взема под прицел фирма с подобно обвинение. 

BlackBerry и Samsung не са обвинени в неправомерни действия. 

Според информацията комунникационната мрежа, предоставена от Phantom Secure ще бъде деактивирана. 

Рамос е бил задържан още на 7 март в Белингам, щата Вашингтон. В търсенето и залавянето му са били ангажирани властите в САЩ, Австралия, Канада, Хонконг и Тайланд. Останалите четирима се водят бегълци. 

До момента в световен мащаб са били продадени около 20 000 устройства на Phantom Secure, сочат съдебните документи. 
Коментари: 0