Компания се похвали с успешни резултати от 4-дневна работна седмица

И смята да я въведе за постоянно

Компания се похвали с успешни резултати от 4-дневна работна седмица
2438 ~ 1 мин. четене
Компания в Нова Зеландия, която започна тестово четиридневна работна седмица, обяви, че експериментът е бил толкова успешен, че иска да го направи постоянен.

Perpetual Guardian, която помага на клиентите да управляват своите завещания и имоти, обяви резултатите от двумесечния си пробен период тази седмица. Компанията каза, че служителите й са станали по-производителни, получават по-добър баланс между работата и личния живот и по-ниски нива на стрес, съобщава Си Ен Ен.

Служителите - над 240 души - получавали заплащането си като за 5-дневна работна седмица по време на експеримента, който трае от началото на март до края на април т.г. Проучването е проведено от външни изследователи.

"Това беше просто една теория, нещо, което мислех, че искам да опитам, защото исках да създам по-добра среда за моя екип", каза изпълнителният директор на Perpetual Guardian Андрю Барнс пред CNN.

В проучване, направено в края на миналата година, само 54% от анкетираните служители заявили, че се чувстват способни да управляват добре баланса между професионалния и личния си живот. След теста на 4-дневната работна седмица нивото им достига 78%.

Нивата на стрес на персонала също намаляват с около 7%, докато показателите, използвани за измерване на ангажираността на екипа, нарастват средно с около 20%.

Експериментът е особено важен за Нова Зеландия, която има ниска производителност на труда в сравнение с други страни, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Барнс препоръчал на борда на компанията четиридневната работна седмица ще се въведе за постоянно и казва, че техният опит може да служи като пример за други фирми по целия свят.
Подкрепи Economic.bg