Петкова: Спирането на сделката за ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност

АЕЦ \"Белене\" може да се реализира само с двата закупени вече руски реактора, заяви енергийният министър

Петкова: Спирането на сделката за ЧЕЗ не застрашава енергийната сигурност
376 ~ 2 мин. четене
Решението на Комисията за защита на конкуренцията да не разреши продажбата на ЧЕЗ България на "Инерком" не застрашава по никакъв начин енергийната сигурност на страната. Чешкото дружество остава собственик на активите си у нас и трябва да изпълнява задълженията си, докато не финализира сделка за смяна на собствеността. Това коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ тази сутрин.

Петкова изрази мнение, че за да вземе решение, КЗК вероятно е поискала становища от различни институции и компетентни органи. "Едва ли комисията се е произнесла без мотиви и доказателства. КЗК е компетентният орган, а ако има недоволни, те могат да обжалват решението в двуседмичен срок", каза още министърът на енергетиката.

Тя разкри и че е разговаряла с Гинка Върбакова, която е едноличен собственик на "Инерком" и двете никога не са криели, че се познават от 20 години.

"Когато избухна целия скандал, Върбакова ми се обади, за да ми изкаже съжаление за това, което се е случило след ситуацията с купуването на ЧЕЗ и искането на оставката ми. Проведохме чисто човешки разговор, в който тя ми каза, че много съжалява, че се е стигнало до там", сподели тя.

"Искам да разсея всички спекулации и да успокоя българския гражданин, че българското електроразпределение е защитено и ЧЕЗ подлежи на контрол. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, че това не е оставено в чужди ръце", заяви министърът.

По думите й категорично не може да се говори за българо-чешка война заради спирането от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на две ключови големи сделки – за ЧЕЗ и за Нова телевизия.

По повод евентуалното изграждане на АЕЦ "Белене" от китайска компания Петкова каза, че проектът може да бъде реализиран единствено с двата вече закупени руски реактора. Нямало възможност да се монтират китайски, тъй като те нямали одобрение за използване на територията на ЕС, а получаването на нужните документи щяло да отнеме години. Петкова повтори и българските условия, за да се започне работа по проекта - без държавна гаранция, без дългосрочен договор за изкупуване на произведената енергия и без инвестиции от държавата.
Подкрепи Economic.bg